• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • «Укрзалізниця»: пасажирам немає чого хвилюватися
    Опубликовано: 2006-02-28 11:43:00

    «Укрзалізниця» має намір підвищувати ціни лише на вантажні перевезення. Про це повідомив журналістам генеральний директор «Укрзалізниці» Василь Гладкіх. Він повідомив, що ціни на вантажні перевезення планується підвищувати відповідно до темпів інфляції, орієнтовно на 1% на місяць.

    «Хочу спростувати твердження металургів про те, що в нас високі тарифи. У нас вдвічі нижчі тарифи, ніж у Росії, і в п'ять разів нижче, ніж у Європі. Тому ми можемо піднімати залізничні тарифи на вантажні перевезення»,– заявив В. Гладкіх.

    «Я однозначно заявляю, що підвищення тарифів на пасажирські перевезення – не буде. Українська залізниця – державна, і повинна виконувати соціальну функцію, враховувати можливості пасажирів»,— підкреслив В. Гладкіх.

    Водночас, керівник «Укрзалізниці» висловив думку, що тарифи на перевезення вантажів треба підвищувати на 1-2% на місяць, з урахуванням відсотка інфляції. За словами В. Гладкіх, його турбує ситуація, коли «Укрзалізниця» перелічує в Державний бюджет у чотири рази більше, ніж приватні металургійні підприємства, хоча останні заробляють у чотири рази більше.

    Генеральний директор «Укрзалізниці» підкреслив, що доходи «Укрзалізниці» за підсумками 2005 року склали 17,8 млрд. грн., а чорної металургії – 71 млрд. грн. При цьому «Укрзалізниця» перелічила в Держбюджет вдвічі більше засобів, ніж металурги, у Пенсійний фонд – у 1,8 рази більше .

    В. Гладкіх повідомив, що «Укрзалізниця» і далі буде датувати пасажирські перевезення, щоб не піднімати на них ціну.

    Він нагадав, що Кабінет Міністрів поки що не затвердив фінансовий план «Укрзалізниці» на цей рік. Окрім того, Кабмін вимагає показати план виходу компанії із збитковості і підняти ціни на пасажирські перевезення з квітня на 4%. «Таким чином, ми для підписання фінансового плану вносимо цю цифру, але тарифи не підвищуємо»,– додав В. Гладкіх.

    Він також повідомив, що оцінює ринкову вартість компанії в 25 млрд. дол. При цьому, він підкреслив, що балансова вартість основних засобів компанії дуже занижена у порівнянні з ринковою і складає всього 3 млрд. дол.

    «Уявіть собі, що весь цей комбінат коштує 3 млрд. дол. Залізниця всієї України мінімум повинна коштувати близько 25 млрд. дол.»,– заявив він.

    Пан Гладкіх відзначив, що для компанії сьогодні вкрай необхідно привести вартість основних транспортних засобів відповідно до ринкових цін. Водночас цьому протистоять деякі політичні кола, яким вигідна невисока вартість компанії, яку вони сподіваються дешево приватизувати.

    В. Гладкіх також розповів про основні завдання галузі на 2006 рік. Пріоритетним за його словами є, по-перше, підвищення рівня безпеки на транспорті, а саме:

    - проведення модернізації і капітального ремонту 1173 км залізничної колії (у тому числі 466 км на міжнародних транспортних коридорах) із залученням фінансування у розмірі 864 млн. грн. за рахунок коштів залізниць.

    По-друге, важливим є модернізація і оновлення основних фондів та рухомого складу залізничного транспорту:

    - проведення фінансування модернізації вантажних вагонів і їх вузлів на суму 187,6 млн. грн;

    - введення в експлуатацію 5 тис. піввагонів нового покоління і 10 магістральних вантажопасажирських електровозів змінного струму із залученням інвестицій через механізм фінансового лізингу і прямого кредитування.

    По-третє, нарощування транзитного потенціалу держави, розвиток мережі міжнародних транспортних коридорів за рахунок коштів залізниць:

    - електрифікація ділянки Полтава–Люботин Південної залізниці, що передбачає 16,8 млн. грн.;

    - заміна морально застарілих і фізично зношених пристроїв сигналізації, централізації і зв’язку – 14 млн. грн;

    - розвиток перевантажувального контейнерного терміналу на станції Чоп Львівської залізниці – 1,4 млн. грн.

    По-четверте, подальший розвиток сфери інформатизації:

    - забезпечення введення в експлуатацію 1000 км сучасної цифрової мережі залізниць, побудованої на базі волоконно-оптичних ліній, що передбачає 18,6 млн. грн.

    По-п’яте, виконання заходів програми енергозбереження на залізничному транспорті України. В 2006 році передбачено досягти економії 67,7 тис. тонн енергоресурсів, у тому числі 131, 2 млн. кВт/год. електроенергії, 14,9 тис. тонн дизельного палива, 1,3 тис. тонн вугілля, 898 тис. куб м природного газу, 605 тонн мазуту, 2,45 тис. Гкал. теплової енергії, орієнтовною вартістю в прогнозованих цінах поточного року 76 млн. грн (без ПДВ). Він також повідомив, що начальникам залізниць і керівникам підприємств залізничного транспорту дано доручення представити пропозиції по використанню нетрадиційних і відновлювальних джерел енергії – сонячних батарей, вітроенергетики, відходів деревини, енергії стічних вод після мийних машин, пралень і т.д.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)








    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.