• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • «Нафтогаз» треба ліквідувати – Гольдарб
    Опубликовано: 2017-07-20 16:19:04

    Збутові газопостачальні компанії не можуть пояснити заборгованість перед «Нафтогазом» у 10 млрд грн, заявляє Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

    «Зараз ситуація з облгаз-збут критична. Вони винні нам близько 30 млрд грн. Це не пояснюється заборгованістю, яку перед ними має бюджет. Вона набагато менше – приблизна різниця становить 10 млрд грн, і ми не можемо отримати пояснення, чому ми їх досі не отримали. Це схоже на банальну бульбашку, яка скоро лопне, і від цього всім буде тільки гірше»,– переконаний він.

    Глава холдингу акцентує на тому, що більшість компаній-постачальників газу (так звані «облгаз-збут») належать групі Group DF і є непотрібними посередниками на ринку газу для населення: не несуть відповідальності й ризиків, пов’язаних із поставками газу, не створюють додаткової цінності для споживачів. А тому у «Нафтогазі» переконують, що можуть обійтися й без облгаз-збут та готові самостійно реалізовувати газ населенню.

    «Пан Коболєв лукавить. Не хочеться ставати на бік «облгазів», але пояснення з боргом перед “Нафтгазом” насправді дуже просте. 20 млрд грн – це борг бюджету за субсидіями, а ще 10 млрд – борг населення. І глава НАКу не може про це не знати», – говорить аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда. – «Після семиразового підвищення ціни на газ його не можуть оплатити ні населення, ні бюджет, – звідси й круговорот боргів».

    Спеціаліст також зауважує, що НАК «Нафтогаз» є таким же посередником, як і облгази, і якщо заводити мову про прямі поставки газу населенню, то в пергу чергу треба позбутися від основного газового посередника в країні – НАКу.

    Так, в «Укргазвидобуванні» ще в 2015 році запевняли, що без проблем зможуть постачати газ населенню без будь-яких посередників. «Нафтогазовидобувна держкомпанія “Укргазвидобування” для поліпшення фінансового стану компанії просить отримати можливість самостійно продавати населенню весь видобутий газ, який зараз продається виключно через “Нафтогаз України”. Єдина компанія, яка постачає газ для населення, – це “Укргазвидобування”. Тут було б не все так погано, якби між нами і населенням не стояло “Нафтогаз”», – заявляв тоді начальник планово-економічного управління «Укргазвидобування» Олексій Беліченко.

    «На сьогодні “Нафтогаз” акумулює величезні гроші, якими потім розпоряджається влада. Він виконує роль гаманця. Якщо раніше це були “податкові майданчики” (конвертаційні центри, за які ловлять колишніх податківців), то зараз це “Нафтогаз”. Туди заганяються величезні гроші від населення, й так формуються доходи. Не від транзиту в першу чергу, а через завищену в рази ціну на газ», – резюмує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб, додаючи, що, без сумніву, «Нафтогаз» має бути ліквідований як зайвий прошарок.

    socportal.info



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.