• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Вчені розробили технологію отримання прозорого алюмінію
    Опубликовано: 2017-07-13 14:16:31

    Група російських фахівців з Національного дослідницького ядерного університету МІФІ разом з колегами з Московського державного університету геодезії і картографії, Інституту структурної макрокінетики і проблем матеріалознавства РАН та Інституту металургії та матеріалознавства імені А. А. Байкова розробила технологію отримання алюмінію, який є практично повністю прозорим.
    Для отримання прозорого алюмінію вчені застосували метод спарк-плазмового спікання. Це нова технологія, в основі якої лежить модифікований метод гарячого пресування. В ході процедури електричний струм пропускається через прес-форму і пресовану заготовку. Потім за допомогою імпульсного струму досягається швидке нагрівання. Як пояснив один з авторів дослідження Микита Рубінковскій:
    «Серед представлених в нинішній час керамік середньої щільності оксинітрид алюмінію володіє досить високою міцністю, порівнянної з YAG (алюмоітрієвий гранат) і фіанитом (стабілізований двоокис цирконію). А за найважливішою для бронезахисту характеристикою ударної в’язкості ALON (оксинитрида алюмінію, який і є практично прозорим) перевершує всі прозорі матеріали, включаючи кварцове скло, плавлений кварц, шпінель і лейкосапфір ».
    Подібні матеріали, насправді, вже досить давно застосовуються. Наприклад, уже згаданий ALON за міцністю і стійкістю до подряпин в чотири рази перевершує алюмосилікатні скло, а також здатний витримувати нагрівання до 2100 градусів за Цельсієм. Зараз спостерігається зростання пробивної потужності стрілецької зброї і артилерії, що змушує розробників шукати нові можливості поліпшення матеріалів для захисту. Творці технології стверджують, що ALON може використовуватися в ряді військових і комерційних додатків, наприклад, для виготовлення вікон і куполів для космічних апаратів, а також в якості зовнішньої прозорої броні.

    iworm.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.