• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Оприлюднені нові правила приватизації державного майна
    Опубликовано: 2017-07-11 18:20:51

    На своєму останньому засіданні уряд ухвалив новий законопроект про приватизацію державного майна. Цей проект закону – складова реформи держпідприємств разом із реформою корпоративного управління. Після прийняття урядом законопроект буде винесено на розгляд Національної ради реформ.
    Старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський розповів про ТОП-10 новацій законопроекту.
    Законопроект примушує державні установи продати непрофільні активи. Це дозволить позбавитись закритих відомчих санаторіїв та баз відпочинку.
    Відповідно до проекту закону об’єкт може бути включений до списку на приватизацію за ініціативою потенційного покупця. Таким чином, підприємець, у якого виникла бізнес ідея відносно якогось державного майна, отримає можливість проявити ініціативу та спробувати його придбати.
    Законопроект передбачає штрафи за невчасне або неповне подання інформації про об’єкти приватизації посадовими особами.
    Гальмувати передачу активів на продаж буде складніше. Якщо міністерство-власник затримує передачу об’єкту на приватизацію в установлений строк, то рішення про його передачу прийматиме Кабмін.
    До приватизації великих підприємств залучатимуться радники, із відповідним досвідом та компетенцією, якої може не вистачати чиновникам фонду держмайна та міністерств, що залучені у процес приватизації. Радники не зможуть брати участь у приватизації об’єкта, який готували до продажу.
    Іноді чиновники не готові брати на себе відповідальність, зокрема з політичних міркувань, за встановлення відносно низької стартової ціни за актив. В результаті аукціон може не відбутися через відсутність інтересу з боку покупців. Радники допоможуть встановити більш реалістичну стартову ціну. Аукціони зі зниженою стартовою ціною допоможуть знизити її додатково у разі необхідності.
    У випадку малої приватизації процедура визначення стартової ціни максимально спрощена. Стартова ціна – це балансова вартість (як правило нижче ринкової) за вирахуванням зобов’язань.
    Законопроект регулюватиме приватизацію зокрема й комунального майна.
    За новими правилами, новий власник отримає імунітет на певний час від спроб боржників отримати активи підприємства через ініціацію процедури банкрутства.
    Об’єкти малої приватизації продаватимуться через систему державних закупівель Prozorro в онлайн режимі. Передбачається, що такий крок дозволить розширити коло потенційних покупців.

    sknews.net



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.