• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Нестримна нафта і роздрібний ступор в Україні – огляд і прогноз ринку нафти і пального
    Опубликовано: 2017-04-10 16:02:43

    Минулого тижня нафта стабільно показувала зростання, яке не зупинялось ані на день. А в Україні різко дорожчає автогаз через російську блокаду поставок.

    У понеділок, 3 квітня, світові ціни на нафту спочатку знижувалися на даних нафтогазової сервісної компанії Baker Hughes про збільшення кількості бурових установок у США. Але пізніше нафта взяла курс вгору. Інвестори очікували продовження угоди про скорочення видобутку країнами, що входять і не входять в ОПЕК.

    У вівторок зростання цін на нафту продовжилося. Ринок очікував статистику щодо запасів сировини в США, які, на думку аналітиків, повинні були скоротитися.

    Незмінним тренд залишився і в середу. Тоді активному подорожчанню нафти сприяла статистика Американського інституту нафти (API) про скорочення товарних запасів у США за тиждень на 1,83 млн барелів. Лише трохи сповільнили зростання цін на нафту несподівані дані Міненерго США про зростання комерційних запасів сировини в країні на 0,3%. При цьому дані не змогли вплинути на загальну картину дня.

    У четвер, 6 квітня, ринок поводився досить дивно. Незважаючи на зростання запасів нафти в Штатах, світові ціни неухильно повзли вгору. Інвестори сподівалися на різке зниження запасів у країні в майбутньому. Додавали оптимізму ринку очікування, що найбільші нафтовидобувні країни все ж зможуть домовитися про продовження угоди про обмеження видобутку сировини.

    У п'ятницю нафта продовжила зростання. Причиною стали ракетні удари США по Сирії. Головною проблемою тут є те, що Сирія межує з Іраком, другим за величиною виробником нафти в ОПЕК.

    Загалом для нафти тиждень став дуже позитивним – Brent подорожчала майже на 5%, а WTI – на 3%.Цього тижня ринок буде уважно стежити за новинами з Лівії, Нігерії, Сирії, а також за динамікою російсько-американських відносин, що загострилися після завданого США ракетного удару по сирійській авіабазі. На думку аналітиків консалтингової групи А-95, в ситуації, що склалася, дуже вірогідна потужна вербальна інтервенція на ринок з боку ОПЕК, менш імовірно, Москви.

    Але повернемося до українського ринку пального. Так, на оптовому ринку ціни різко перейшли до зростання. За даними директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, за тиждень бензини і дизпаливо подорожчали на 500-700 грн/т. На його думку, це пов'язано зі зростанням європейських котирувань, які за останні 2 тижні зросли на $30-50/т.Учасники ринку очікують додатково подорожчання бензинів на поточному тижні на 200-300 грн/т, ДП – на 150-200 грн/т.

    У роздробі продовжився ступор. Незважаючи на оптове зростання, він продовжував зберігати мовчання. Втім, деякі оператори все ж корегували свої стели. За даними аналітика консалтингової компанії UPECO Олександра Сіренка, ОККО опустила вартість фірмового ДП на 1 грн/л, Паралель знизила ціну ДП на 0,50 грн/л.

    При цьому деякі оператори продовжують збільшувати ціни на стелах. Так, столичний оператор KLO підняв вартість дизпалива на 20 коп/л, Укргазвидобування у Харкові підняла ціни на все пальне на 20-40 коп./л. Не відставав і AMIC, підвищивши вартість бензинів на 50 коп./л.Загалом оператори говорять про нове підвищення вартості пального.

    "А в зв'язку з поступовим збільшенням цін в оптовому сегменті про зниження на АЗС можна й не мріяти", – відзначає Сіренко.

    Гірше справи йдуть у скрапленого газу, який різко перейшов до зростання. Це стало наслідком зупинки російського експорту, на який припадає 70% всіх поставок в Україну. За даними Куюна, за тиждень оптові ціни СВГ зросли на 2,6 тис. грн/т, і можуть продовжити зростання з нового тижня.

    "Втім, є сигнали, що експорт відновиться на тижні і це зупинить темпи зростання цін. У роздробі газ також дорожчав і, очевидно, зростання збережеться з нового тижня", – зазначає Куюн.

    biz.nv.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.