• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Обвал нафти до листопадових мінімумів і небажання українських АЗС знижувати ціни – огляд і прогноз ринку нафти і пального
    Опубликовано: 2017-03-20 20:00:36

    Минулий тиждень став одним з найбільш динамічних для нафти з початку року. При цьому українські оператори не поспішають знижувати ціни на паливо, незважаючи на явні причини для цього.

    У понеділок, 13 березня, світові ціни на нафту продовжили падіння, яке відбувалося тижнем раніше. Інвестори продовжували оцінювати дані щодо зростання видобутку нафти до рекордних обсягів, а також кількості бурових установок у США на 12 штук (+1,58%), до 768 одиниць.

    У вівторок нафту чекало нове потрясіння. Ціни на сировину впали до мінімального рівня з середини листопада. Це сталося на фоні даних про зростання видобутку палива в Саудівській Аравії на 263 тис. б/с, до 10 млн б/с.

    У середу, 15 березня, нафта дорожчала. Причиною стала публікація даних Американського інституту нафти (API) про скорочення запасів у США (– 0,04%), а також Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) про виконання угоди про скорочення видобутку країнами ОПЕК за підсумками лютого на 91%.

    Втім, вже у четвер ціни на нафту стабілізувалися і навіть трохи опустилися. Причиною зниження стали побоювання інвесторів з приводу надлишку пропозиції на ринку.

    У п'ятницю, 17 березня, ціни на нафту незначно коливалися, але практично не змінилися. Підігрівало настрої на ринку очікування статистики за кількістю бурових установок у США.На поточному тижні фактори, які вплинуть на ціни, навряд чи зміняться. Найбільш важливими залишаться статистика Baker Hughes про кількість бурових установок у США, а також дані API і EIA про комерційні запаси нафти в країні.

    Крім того, відзначають аналітики консалтингової групи А-95, з урахуванням заяви міністра енергетики, промисловості і мінеральних ресурсів Саудівської Аравії Халед бен Абдель Азіз аль-Фалеха про продовження віденських угод, можна припустити, що представники картелю можуть зробити ряд сенсаційних заяв, покликаних підтримати ціни на нафту. Питання полягає в тому, чи повірить їм ринок.

    Але повернемося в Україну. Тут на оптовому ринку встановився стійкий тренд падіння цін на дизпаливо і поступового зниження на бензини.

    За даними директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, за тиждень ДП подешевшало на 400 грн/т до 22,25 тис. грн/т. Драйвером зниження є дешевий трубопровідний ресурс, на який до п'ятниці ціна знижувалася до 21,8 грн/т. Зниження є наслідком падіння європейських котирувань, які з початку місяця опустилися на $41-50/т."Оператори очікують продовження зниження оптових цін на цьому тижні ще на 200-250 грн/т", – говорить Куюн.

    А ось роздрібні оператори не поспішають знижувати ціни на стелах. Завдяки істотному зниженню вартості нафтопродуктів у великому і дрібному опті, маржа операторів збільшується з кожним днем, зазначає аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

    За його словами, вже зараз різниця в цінах дрібнооптового та роздрібного сегмента, з огляду на середні значення по Україні, досягла 2-2,3 грн/л на бензину і 2,6 грн/л на ДП.

    "За словами учасників ринку, довгоочікуване зниження відбудеться ще не скоро. Тому автомобілістам необхідно запастися терпінням", – нарікає Сіренко.Лише деякі регіональні оператори порадували своїх клієнтів невеликим зниженням цін. Так, за даними Сіренка, столична мережа KLO знизила вартість всіх видів палива на 20-40 коп./л. БРСМ-Нафта скинула 10 коп./л на бензини і 30 коп./л на дизптоливо.

    Крім того, у столичному регіоні мережа Ultra знизила вартість ДП – звичайного на 1 грн, а преміального на 60 коп. Скромно відзначилася західна мережа Олас, скинувши 10 коп. на бензини і ДП.

    Трохи здивував Приват, підвищивши вартість преміального "п'ятого" на 20 коп./л у столиці та частині регіонів.

    Зміг порадувати автомобілістів скраплений газ, який почав дешевшати, як тільки МЕРТ зняв санкції та СБУ розблокувала рух імпорту. У довгостроковій перспективі ринок може очікувати суттєве зниження роздрібних цін, відзначає Куюн. На поточному тижні очікується зниження ще на 15-30 коп./л у більшості мереж.

    biz.nv.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.