• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ЗАТ Україна та його власники. Перше масштабне дослідження вітчизняної олігархії
    Опубликовано: 2017-03-20 19:08:49

    Як п'ять осіб фактично монополізували економіку України, чому це погано для всієї країни та кожного її громадянина
    П'ятеро людей з 42,6-мільйонного населення України: з точки зору статистики це менше, ніж похибка. Але якщо оцінити вплив Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського, Віктора Пінчука, Петра Порошенка та Дмитра Фірташа на економіку країни, то вони виглядатимуть величезними величинами: сумарні активи цієї п'ятірки станом на 2016 рік — $8,1 млрд.

    Надто багаті люди є всюди. Однак український випадок унікальний небаченою за західними мірками концентрацією капіталу. Навіть не п'ять, а десять найбагатших поляків володіють активами, які становлять лише 3% ВВП Польщі. Саме така ж частка у валовому продукті США і в десяти найбагатших американців. А п'ятеро згаданих вище українців володіють 9,5% від ВВП своєї країни.

    І якщо американські мільярдери, як правило, — це власники великих технологічних компаній, які побудували бізнес з нуля, то українські створили свої бізнес-імперії з допомогою приватизаційних аукціонів і близькості до влади.

    На початку березня київський think-tank Центр економічної стратегії (ЦЕС) представив наймасштабніше дослідження української олігархії — доповідь Захоплення державних інститутів. У ньому автори описали, як вітчизняні мільярдери змусили і змушують державу працювати на себе.

    Аналітики центру визначили, що лише Ахметова, Коломойського, Пінчука, Порошенка і Фірташа можна назвати підприємцями, які належать до класичного визначення олігархів, що володіють тріадою: активами у бізнесі, впливом у політиці та медіавласністю. І саме вони, ґрунтуючись на такому ж фундаменті, поставили собі на службу державу, монопольно контролюючи цілі галузі з допомогою впливу на ключові держоргани.

    В економічній науці це називається рента — дохід, отриманий завдяки політичній або економічній монополії. Чим рясніші потоки подібних грошей, тим повільніше розвивається економіка і тим бідніше населення.

    Володимир Ланда, аналітик Центру Бендукідзе, оцінює втрати держави від олігархічної системи і корупції, яка з нею пов'язана, сумою приблизно в $8 млрд лише за останній рік. Сюди входять збитки держпідприємств, плата за монополію на енергетичному ринку і недавня історія з приватизацією ПриватБанку, що належав Коломойському

    Група найбагатших українців не тільки підім'яла економіку, але й контролює ЗМІ як регулятор настроїв населення, а також політику як джерело влади — два канали, через які активна частина суспільства могла б ініціювати деолігархізацію. І коло замикається.

    nv.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.