• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • На Хмельниччині теплопостачальник із кіпрським корінням грається з українським законодавством
    Опубликовано: 2017-03-17 15:01:39

    Попри непомірні розміри тарифів на комунальні послуги більшість споживачів обурює непрозорість їх формування. Як виявляється, у структуру тарифу, наприклад, на централізоване постачання теплової енергії включається не тільки збільшення затрат на ремонти зношених мереж і обладнання та нестійка вартість природного газу. До безпідставного зростання тарифів призводить і безгосподарність керівників, а то й корупція місцевих чиновників. А в ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перед споживачами утаємничують інформацію навіть про структуру їхньої заборгованості.Право громадянина на безкоштовне отримання споживачами інформації закріплене Законом України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення». Кожен споживач теплової енергії, централізованого постачання гарячої води тощо має право знати про стан своїх розрахунків за спожиті послуги, у тому числі про заборгованість за них і періоди, в яких вона виникла, відомості про обчислення її розміру, пільги та субсидії; має право знати про фактичні обсяги споживання за попередні періоди. Та ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» ігнорує це.
    Наприклад, власниця частини приміщення в місті, здавши її в оренду, попросила надати їй офіційну інформацію про наявність або відсутність заборгованості за спожиту теплову енергію для її обігріву. Здавалося б, є Закон України «Про звернення громадян», згаданий Закон «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення», а також Закон України «Про доступ до публічної інформації», який надає широкі права будь-якому громадянину України отримувати від владних структур в від суб’єктів господарювання, які посідають домінуюче становище на ринку або наділені спеціальними чи виключними правами, є природними монополіями, інформації щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них.
    Публічна інформація, відображена й задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях, отримана або створена в процесі виконання суб’єктами влади своїх обов’язків і перебуває у їхньому розпорядженні, є відкритою, крім випадків, встановлених законом. Але інформація про умови надання послуг з теплопостачання і інші питання щодо тарифів, платежів, якості і температури теплоносія, засобів обліку та інших показників, не відноситься до такої, доступ до якої є обмежений. Не обмежуючи права громадянки, ці закони зобов’язують ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», визнане регіональним підрозділом Антимонопольного комітету України в Хмельницькій області природним монополістом, надати жінці у визначений цими законами термін повну і об’єктивну інформацію.
    Через кілька днів після заяви на ім’я генерального директора товариства, депутата міськради Олександра Пустовойта громадянці зателефонували і запросили на зустріч із юристом підприємства, бо є проблеми з наданням довідки. За дорученням директора «Шепетівки Енергоінвесту» відповідь мав підготувати один із трьох юристів Дмитро Козіцький. Він же навіть представникові обласного відділення ВГО «Журналісти проти корупції» Володимирові Андрійчуку заявив, що громадянці буде надана відписка, а очікуваної інформації вона не отримає. Можливо, своїми діями молодий іще спеціаліст натякав жінці на хабар.
    Лише безпосередня зустріч із директором закінчилася згодою адміністрації теплопостачального підприємства дати інформацію споживачеві, але за умови що громадянка надасть копію паспорта і документ, що підтверджує її право на приміщення. Вона миттю написала нову заяву, додала копію свого паспорта і копію технічного паспорта на вказане приміщення, в якому чітко вказано, що вона є власником цього приміщення, відправила на електронну адресу ТОВ «Шепетівка Енергоінвест».
    Відповідь за підписом Пустовойта, яку вона отримала, вразила своєю цинічністю. Цитуючи «Правила користування тепловою енергією», затверджені Кабміном, керівник комунального підприємства і депутат представницького органу громади відмовив власниці приміщення на проспекті Миру, 12 у праві на інформацію, оскільки договір на надання послуг теплопостачальне підприємство уклало з ПП КДЦ «Надія» в особі директора Володимира Олійника. При цьому він ще й звинуватив жінку в тому, що… не надала документа, який підтвердив би її право власності на вищевказане приміщення.
    Отже, керівник обласної організації політпартії «Сила громад» пан Пустовойт потоптався по праву члена громади на доступ до публічної інформації, порушив свої функціональні обов’язки як керівник підприємства теплоенергетики, поставивши договір свого підприємства і постанову уряду вище за закони України. А його умова для надання потрібної інформації – укласти ще один договір на постачання теплової енергії в теж саме приміщання – суперечить на тільки здоровому глузду але і Господарському та Цивільному кодексам.
    Попри те, що громадянин не зобов’язаний надавати будь-які документи для отримання публічної інформації, але від власниці приміщення таки затребували техпаспорт, Олександр Пустовойт принижує право громадянки і, зрештою, її гідність. Мабуть, тільки суд змусить такого керівника вчинити за нормами демократичного суспільства.
    Тим часом, як повідомляє шепетівська газета «День за днем», керівництво ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» не проти потоптатися по внутрішніх інструкціях інших відомств.
    «У школи та дитячі садочки, де навчаються діти, без попередження та розпорядження приходити і самовільно здійснювати перевірки не можна», – заявляє виконуюча обов’язки начальника господарської групи управління освіти Людмила Довгалюк. Та з ініціативи керівництва теплопостачального комунального підприємства проведено огляди саме без погоджень. Ходили по ліцеях і школах та дитсадках і лише під час одного огляду був представник управління освіти та міськвиконкому. Озброївшись тепловізором, тепловики вказали на втрати через старі дерев’яні вікна.
    «Сім робочих комісій підприємства обстежили тридцять міських закладів освіти. В семи з них встановили факти неналежної подачі тепла через часткове перекриття кранів подачі теплоносія та інші недоліки», — розповів Олександр Пустовойт. А котельні, як він запевнив, працюють належним чином. Втім, замість вісімдесяти градусів температура енергоносія (води) становила лише шістдесят.

    Для довідки: Засновником ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» є ТОВ «Комунальні системи України», у свою чергу заснованої товариствами, заснованими кіпрською компанією Alviranda holding limited. Діяльність структур КСУ переплітається з діяльністю громадських та політичних організацій, у назві яких є словосполука «Сила громад». Тим то й пояснюється кадрова політика підприємства, на якому то знімають директорів, то повертають їх назад. А тим часом, попри їхні менеджерські здібності, зростає їхня кредиторська заборгованість за газ. Вона в шепетівському підприємстві теплоенергетики сягнула 69 мільйонів гривень. Це сіє соціальну напругу в громаді. А керівникам підприємства не до гласності.

    P.S. Інформація в матеріалі здобута, в тому числі, за допомогою аналітичної платформи YouControl.

    Роман Лозовський

    aktualno.km.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.