• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • У ФДМУ хочуть продавати до 1000 держпідприємств на рік
    Опубликовано: 2017-03-03 22:10:31

    У Фонді державного майна України сподіваються вийти на продаж малих держпідприємств на цифру близько 1000 на рік.

    Про це на брифінгу сказав заступник голови Фонду державного майна України Андрій Гайдуцький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

    "На сьогодні ми продаємо в середньому за рік близько 50 об'єктів - це дуже мало. Ми маємо вийти на продаж по малій приватизації - 100-200 об'єктів на місяць, тобто більше 1000 на рік. По великій приватизацій - теж близько 100 підприємств", - сказав Гайдуцький.

    Він зазначив, що Фонд держмайна перевів усю малу приватизацію на продаж в електронних біржах. На сьогодні фонд співпрацює з 17 біржами.

    "Ми запустили нові типи аукціонів. Тому що, на жаль, якість державних активів залишається дуже низькою - понад 90% всієї держвласності було введено в експлуатацію 50-150 років тому, понад 95% усіх держпідприємств мають значні борги, багато з них працюють з від'ємними показниками. Все це вимагає нових підходів до продажу державної власності", - сказав Гайдуцький.

    За його словами, на сьогодні продаж об'єктів приватизації залишається на досить низькому рівні. Це пов'язано з тим, що, по-перше, об'єкти дуже старі, а по-друге, вони мають велику заборгованість і, як результат, стартові ціни, які пропонуються по цих об'єктах, є надто завищеними."Досить часто вони завищені в 10 і більше разів. Ми бачимо це тому, що, коли виставляємо об'єкт на аукціони, ціна знижується на 90% від стартової ціни, і об'єкт не продається. До кого питання має бути в першу чергу? До оцінщика. На жаль, оцінщики дуже часто підходять при оцінці об'єкта не по доходному підходу, а по майновому. Тому вони беруть майно і рахують скільки б воно коштувало, якби заново продавати. Таким чином, ми отримуємо якісь химерні пропозиції від оцінщиків", - наголосив Гайдуцький.

    Він зазначив, що у цьому зв'язку ФДМУ разом з МЕРТ та ЄБРР підготували новий проект закону про приватизацію, який виключає інститут оцінщиків від підготовки об'єктів до приватизації.

    "Фонд держмайна буде оголошувати про те, що він планує продати об'єкт приватизації. Усі потенційні учасники, які хочуть купити цей об'єкт, надаватимуть свої пропозиції. І той, хто подасть найвищу заявку - то вже й буде стартова ціна, а далі йтимуть торги", - наголосив Гайдуцький.

    Він підкреслив, що ФДМУ потрібен майданчик ProZorro.Продажі, адже завдяки йому Фонд держмайна зможе налагодити процес підготовки виставлення об'єктів на продаж, і учасники подаватимуть свої заявки до цієї системи. "Таким чином, ми повністю нівелюємо людський фактор впливу на поточну ціну під час продажів, і я сподіваюся, що ця система буде допрацьована, і ми вийдемо на новий рівень прозорих продажів об'єктів державного майна", - зауважив заступник голови фонду.

    Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду в середу, 1 березня, запропонував звільнитися всім працівникам Фонду держмайна.

    "Я вважаю, що Фонд державного майна у повному своєму складі неефективно управляє державним майном. Від цього держава втрачає мільярди гривень. Мільярди. Вам треба всім разом зібратися, написати заяви і звільнитися", - заявив Гройсман.

    ukrinform.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.