• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Будівництво ГЕС на найбільшій ріці Тернопільщини – проблема вже не однієї країни
    Опубликовано: 2017-02-19 12:06:06

    У понеділок у Києві зустрілись прем’єр-міністри двох країн – України та Молдови. Серед обговорюваних ними  питань було і зведення на Дністрі в межах Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей каскаду з 6 гідроелектростанцій, - пише БезТабу.

    Таку інформацію оприлюднили на Урядовому порталі.

    Дністер – річка транскордонна. Вона протікає в межах України та Молдови і є важливим джерелом питної води, зокрема, для Одеси і багатьох населених пунктів південного сусіда. Саме тому ще раніше екологів Молдови занепокоїли наміри української влади звести на ній шість ГЕС. Зокрема, вонинаправили лист Євросоюзу, Європейському банку реконструкції й розвитку, Європейському інвестиційному банку та ще кільком організаціям відкрите звернення щодо загрози знищення річки Дністер.

    Під час зустрічі у понеділок, 13 лютого, Павло Філіп і Володимир Гройсман«торкнулися питання захисту екосистеми ріки Дністер». Вони домовились про створення спільної комісії. Її члени проаналізують діяльність Дністровського гідроенергетичного комплексу і запропонують рішення щодо захисту екосистеми Дністра, йдеться у повідомленні.Гройсман також запропонував публічному акціонерному товариству «Укргідроенерго», яке й ініціювало підготовку до розроблення проекту спорудження ГЕС, спільно з Мінприроди взаємодіяти з молдовською стороною, інформуючи один одного про дії та висновки.

    Також прем’єр-міністр України згадав про ухвалену урядом 13 липня 2016 року «Програму розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року». У ній, як відомо, зведення каскаду з шести ГЕС на Дністрі стоїть одним із пунктів. Гройсман зазначив, у ній «було визначено високі вимоги щодо екологічних стандартів». Однак, як стверджують активісти у Тернополі, їїприйняли з грубими порушеннями законів України і міжнародних зобов’язань. Тому вони вимагають її скасування.

    Про скасування планів забудовувати Дністер ГЕСами або про призупинення процесу до з’ясування усіх можливих наслідків Урядовий портал не повідомляє.

    Однак торги по тендеру на розробку техніко-економічного обґрунтування будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС на суму 155 млн грн таки скасували. Про це свідчить протокол розгляду тендерних пропозицій у системі публічних закупівель ProZorro. Члени тендерного комітету відмовили ПАТ «Укргідроенерго» та «Представництво «РІКО, Д.О.О.» через невиконання ними кількох вимог.

    tenews.org.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.