• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ЄК розкритикувала урядовий проект енергетичної стратегії України – ЗМІ
    Опубликовано: 2017-01-23 14:07:50

    Міністерство енергетики та вугільної промисловості України отримало від Європейської комісії листа, в якому викладена фундаментальна критика проекту "Енергетична стратегія України на період до 2035 року".

    Про це з посиланням на текст листа, який опинився у розпорядженні агенції, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

    "На нашу думку, проект містить концептуальні недоліки, які знижують його цінність", – йдеться у листі.

    Так, у листі вказується на те, що проект енергостратегії не враховує ризиків та невизначеності, пов'язаних із транзитом російського газу після 2019 року, реінтеграцією тимчасово не підконтрольних владі України територій, не бере до уваги важливі питання, наприклад, питання кібербезпеки.

    "Документ (проект стратегії – ред.) не відображає проблем, пов'язаних із переходом на ринкове ціноутворення, відходом від перехресного субсидування", – йдеться у повідмоленні.

    Окрім того, в ЄК наголосили, що проект енергостратегії не містить інформації щодо досягнення частки відновлюваних джерел в 11% до 2020 року, попри те, що це передбачено взятими Україною міжнародними зобов'язаннями. Крім того, документ не містить даних щодо досягнення цілей зниження викидів забруднювальних речовин в атмосферу.

    "У проекті опрацьовано лише один дуже оптимістичний сценарій економічного розвитку з річним зростанням ВВП на рівні 4,3% у наступні 19 років. Інші сценарії детально не проаналізовано... На жаль, це не відповідає найкращим світовим практикам. Занадто оптимістичні припущення можуть привести до завищених прогнозів у частині попиту на енергію", – йдеться в листі.

    Агенція відзначає, ЄК звертає увагу на те, що під час підготовки стратегії використано цифри і дані, за якими не надано належного обґрунтування.

    "Проект енергетичної стратегії, на жаль, значною мірою ігнорує важливіший елемент енергетичного ринку - споживача, хоча саме споживач є в центрі уваги Третього енергетичного пакета", - додають в ЄК

    pik.cn.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.