• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Підсумки року у відновлюваній енергетиці
    Опубликовано: 2016-12-30 09:12:05

    В 2016 році світ остаточно зробив вибір на користь відновлюваних джерел енергії.

    Десятки країн до 2050 року перейдуть на відновлювані джерела

    У грудні 2015 року прийнята Паризька кліматична угода. Історична подія. 195 країн світу домовилися скорочувати викиди в атмосферу, один зі способів – відмова від викопних видів палива на користь відновлюваних джерел енергії.

    Передбачалося, що на ратифікацію угоди піде кілька років. Але знадобилося набагато менше. Вже на початку жовтня її ратифікували 72 країни з часткою викидів парникових газів понад 56%.

    4 листопада Паризька кліматична угода набула чинності.

    Один з головних пунктів – створення фонду допомоги країнам, що розвиваються, для боротьби зі змінами клімату не менше $100 млрд. щорічно. Багаті стимулюють бідних скорочувати вибори і переходити на поновлювані джерела.

    Результат – вже на конференції з клімату в Марокко 48 країн світу, в тому числі Монголія, Ефіопія, В'єтнам, Колумбія, оголосили, що до 2050 року на 100% перейдуть на відновлювані джерела енергії.

    Інвестиції – ростуть, відновлювальна енергія – дешевшає

    2015-й рік став рекордним за обсягом інвестицій у відновлювану енергетику – $329 млрд. даних за поточний рік, а кількість нових проектів збільшується. Особливо в Китаї, США, Німеччині, Японії, Індії. Ці країни вкладають більше за всіх.

    Наприклад, Китай тільки цього році збільшив потужність своїх сонячних електростанцій на 7 ГВт. – до 50 ГВт. Це в 15 разів більше, ніж у 2011 році.

    Більше проектів – дешевше вартість енергії для споживачів. Кілька років тому відновлювану енергетику називали дорогим задоволенням. Але ці часи минають.

    Згідно зі звітом Всесвітнього економічного форуму, відновлювальна енергія дешевше за нафту та газ вже в 30 країнах світу.

    Електрокари замість автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння

    Електрокари перестали бути дивиною. Провідні автоконцерни світу навперебій анонсують випуск нових моделей з електричними силовими установками.

    Ілон Маск будує «Гігафабрику». Очікується, що фабрика задовольнить зростаючий попит на батареї для електрокарів.

    Nissan, Renault і Mitsubishi разом почали працювати над виробництвом дешевшого електрокара вартістю $17 тис.

    Норвегія планує заборонити авто з двигунами внутрішнього згоряння до 2025 року, Німеччина – до 2030 року, Нідерланди – до 2035 року. Також Німеччина рекомендує Єврокомісії запровадити таку ж заборону в усіх країнах Євросоюзу.

    За прогнозами консалтингової компанії PricewaterhouseCoopers, до 2028 році на електромобілі буде припадати 30% усіх продаваних у Європі автомобілів, а на автомобілі з бензиновим і дизельним двигуном – на 28%.

    Відновлювана енергетика в Україні

    Частка відновлюваних джерел енергії в енергетичній кошику становить 23%. Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що до 2021 року цей показник збільшиться до 28%.

    В Україні цифри набагато скромніші. За даними Держстату, частка відновлюваної енергетики – 3%. Уряд розраховує до 2020 року збільшити частку ВДЕ до 11%, але зробити це буде вкрай складно. Головна перешкода – інвестиційний клімат.

    За останні два роки зроблено більше, ніж за весь час незалежності. Але українська бюрократична машина неповоротка. І поки ми потихеньку повземо вперед, світ стрімко біжить. Відновлювана енергетика вже давно перестала бути даниною моді. Це майбутнє, яке в багатьох країнах стає справжнім.

    І якщо ми не хочемо безнадійно відстати, потрібно робити в рази більше, ніж зараз.

    Це – головний підсумок року.

    biz.nv.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.