• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Алкогольний ринок: легальне виробництво зменшується, а споживання не скорочується
    Опубликовано: 2016-11-08 19:00:00

    Ринок горілки в 2015 році впав в натуральному вираженні на 13%. Ймовірно, що і 2016 рік галузь закінчить з падінням виробництва.

    Стабільність - ознака майстерності, але не у випадку з українськими виробниками алкоголю. Протягом останніх п'яти років хмільний ринок (до якого з літа 2015 року віднесли і пиво) демонструє негативні тренди - внутрішнє виробництво і продажі знижуються з року в рік. Причини загальні для всіх сегментів: непродумана фіскальна політика держави, падіння купівельної спроможності, обмеження експорту і тіньовий ринок.

    Градус підвищується

    Згідно з даними Держстату, в 2015 році виробництво горілки в Україні впало майже на 13%, до 18,6 млн дал. Ще більше просів випуск лікерів і наливок - на 16%, до 8,7 млн ​​дал. Єдиний сегмент міцного алкоголю, який показав зростання, - коньяк і бренді. Їх виробництво збільшилося на 12,9%, до 2,95 млн дал.

    У першому півріччі 2016 року стагнація на алкогольному ринку продовжилася. Виробництво горілки за шість місяців впало на 3,8%, до 8 млн дал, лікерів і наливок - на 38,4%, до 2,6 млн дал, а коньяків і бренді - на 11,1%, до 1,2 млн дал. При цьому виробники з жалем констатують, що зменшення темпів падіння виробництва в порівнянні з минулим роком - це не показник одужання галузі, а наслідок різкого підвищення акцизів з 1 березня. "Акцизний збір збільшився на 50%, і великі виробники горілки в I кварталі зробили запас продукту зі старим акцизом. Тому порівнювати показники виробництва 2015 і 2016 років необхідно без урахування зростання акцизу з березня 2016- го. І в цьому випадку падіння буде більше", - нарікає генеральний директор компанії Nemiroff Юрій Сорочинський.

    За словами генерального директора асоціації "Укргорілка" Володимира Остапюка, виробники міцного алкоголю пропонували Мінфіну підняти акциз на 15%, що допомогло б зберегти виробництво горілки на рівні 2015 року та отримати бажаний результат у вигляді податкових надходжень. "Але Кабмін не взяв до уваги наші пропозиції і підвищив акциз на 50%. В результаті мінімальна ціна за пляшку горілки виросла до 70 грн, з яких 30 грн - податки", - пояснює він.

    "Абсолютно прогнозована ситуація. Легальне виробництво зменшується, при цьому споживання горілки в Україні не скорочується, адже існує тіньовий ринок, який, за оцінками різних експертів, становить 40-50%", - запевняє глава Nemiroff. За його словами, в тіні знаходиться 8 млн дал спирту. "У податки це 8 млрд грн тільки акцизу, додайте ПДВ і отримаєте близько 10 млрд грн, які не доходять до бюджету", - продовжує він.

    Легальні виробники стверджують, що держава недостатньо робить для боротьби з контрафактом і контрабандою. "З тіньовим ринком горілки все просто: потрібна основна сировина - спирт. Де виробляється тіньової спирт? Тільки на державних спиртзаводах, інших в країні немає. Хто управляє державною власністю? Держоргани. Відсутність чіткої державної політики в сфері обігу алкоголю і спирту є головною передумовою для розвитку тіньового ринку", - вважає Юрій Сорочинський.
     
    Мінімальний суд

    Ще один важливий момент, який впливає на роботу всього горілчаного ринку, - мінімальна роздрібна ціна (МРЦ). Легальні гравці неодноразово заявляли, що це важливий механізм в боротьбі з недобросовісними виробниками. Останній раз Кабмін встановлював мінімальну ціну на міцний алкоголь у вересні 2015 року - вартість пляшки 0,5 л в роздробі повинна становити не менше 54,9 грн.

    Але тут слово взяла славнозвісна українська судова система. Вищий адміністративний суд за позовом Люботинського заводу "Продтовари" в кінці червня 2016 року скасував постанову Кабміну про мінімальні роздрібні ціни на алкоголь. Внаслідок цього рішення МРЦ на горілку автоматично була знижена до попереднього значення станом на 2014 рік - 34,9 грн. "Необхідно в найкоротші терміни індексувати МРЦ. Такий документ уже розроблений Кабміном і узгоджений з представниками галузі. З огляду на весняне зростання акцизів, нова МРЦ повинна бути не менше 70 грн за пляшку горілки 0,5 л", - наполягає голова асоціації "Укргорілка".

    Якщо ж аналізувати цінову ситуацію на ринку, то за рік пляшка сорокаградусної подорожчала на 15 грн. "Основний фактор - це підвищення акцизу. Інша складова зростання цін - подорожчання на 20% спирту з боку "Укрспирту". Курс валют також впливає на ціноутворення - виробники скла частину сировини закуповують за кордоном. В той же час ми не бачимо підстав для подальшого зростання цін", - резюмує гендиректор Nemiroff.

    Хто в лідерах?

    Згідно з даними асоціації "Укргорілка", за підсумками 2015 року левова частка ринку належить "Національній горілчаній компанії", що входить в холдинг "Баядера" (ТМ "Хлібний дар", "Перепілка"). Компанія контролює 27,3% ринку. На другому місці Nemiroff - 16,4% ринку. Далі йдуть "Іст Беверидж трейдинг" (ТМ Medoff), що займає 16% ринку, і Global Spirits (ТМ "Хортиця") з 11,8%.

    Цікаво, що якщо проаналізувати обсяги виробництва кожної компанії, то дані виявляться дещо іншими. На першому місці по розливу горілки буде Global Spirits (близько 4,5 млн дал за 2015 рік). Причина - виробництво на потужностях підприємства в Запоріжжі продукції "Іст Беверидж трейдинг" (раніше - Кримська горілчана компанія), яка перенесла розлив в Україну після окупації Криму. Крім того,  Global Spirits частину продукції (ТМ "Мороша") розливає на потужностях Львівського ЛГЗ "Гетьман", а ТМ "Первак" - в Полтаві.

    Асоціація легальних виробників алкоголю дає дещо інші дані по частках ринку - "Національна горілчана компанія" (28%), Global Spirits (24%), Nemiroff (13%), "Іст Беверидж трейдинг" (8%).

    Що стосується експорту, то, за даними "Укргорілки", в минулому році на зовнішні ринки було відвантажено 1,83 млн дал. На даний момент найбільше продукції Україна постачає в Казахстан, Грузію, Вірменію, Азербайджан, США, Литву, Латвію, Молдову та Німеччину. У попередні роки найбільшим споживачем української горілки була Росія, але після введення продуктового ембарго і низки заборон від Росспоживнагляду, експорт в цьому напрямку припинився. У відповідь ключові гравці горілчаного ринку налагодили розлив продукції на території північного сусіда.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.