• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ліси стануть приватними. Парламент дозволив передавати у приватну власність ліси України
    Опубликовано: 2006-02-21 15:42:00

    Якщо Президент підпише Лісовий кодекс, прийнятий депутатами минулого тижня, будь-який резидент України (фізична або юридична особа) зможе придбати до 5 гектарів лісу і повноправно розпоряджатися ними.

    Площа приватних лісових володінь може бути розширена при успадкуванні лісових ділянок українцями. У цьому випадку закон взагалі не обмежує площу. Зате іноземним компаніям або громадянам, які отримали у спадщину вітчизняний ліс, доведеться протягом року позбутися ділянки, продавши її українському резиденту або передавши безплатно в комунальну чи державну власність. Хоча, найімовірніше, іноземці зможуть володіти лісом через підставних осіб-резидентів.

    Обзавестися власним лісом можна й іншим шляхом — посадивши його на землі, що вже перебуває у приватній власності. Щоправда, доведеться трохи зачекати, поки ліс виросте. Крім того, володіння лісом накладає певні зобов’язання на його власника. Наприклад, вести лісове господарство згідно з чинним законодавством і насамперед Лісовим кодексом. А це означає, що неминучими є витрати на підтримку і поліпшення лісового фонду, проведення протипожежних заходів, здачу звітності. Перевірятиме дотримання лісового законодавства державна лісова охорона, яка матиме статус правоохоронного органу. А це означає, що неминучими є нові витрати на сплату різноманітних штрафів, виконання розпоряджень тощо.

    Громадянам, які мають звичку вибиратися на пікніки, також буде непереливки: на території приватного лісу вони можуть знаходитися тільки з дозволу його господаря. Мета відвідування не має значення, оскільки збирати трави і гриби-ягоди можна безперешкодно тільки в лісах, що перебувають у державній чи комунальній власності.

    Костянтин СМИРНОВ, «Галицькі контракти».

    Інф. DEREVO.INFO

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.