• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ФАО: скасування експортних субсидій на сільгосптовари може поліпшити торгівлю
    Опубликовано: 2016-10-05 12:00:00

    Зниження цін може перешкодити міжнародним зусиллям щодо викорінення голоду, якщо не буде вжито заходів, щоб гарантувати дрібним виробникам гідні доходи і засоби до існування, сказав  генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва.

    "У всьому світі ціни на продукти харчування, згідно з прогнозами, повернуться до своєї довгострокової тенденції зниження в реальному вираженні, оскільки зростання пропозиції випереджає попит. Це послідувало за стрибком цін в період з 2008 по 2012 роки і тривалого періоду нестабільності на продовольчих ринках", - сказав Граціану да Сілва міністрам сільського господарства, торгівлі і іншим офіційним особам та експертам, які брали участь в нараді високого рівня з питань цін на сільськогосподарську продукцію в штаб-квартирі ФАО в Римі.

    «Низькі ціни на продукти харчування призводять до зниження доходів фермерів, особливо бідних сімейних фермерських господарств, які виробляють основні продукти харчування в країнах, що розвиваються. Це скорочення припливу грошових коштів в сільські громади також знижує стимули для нових інвестицій у виробництво, інфраструктуру і послуги», - сказав генеральний директор ФАО.

    Він наголосив на необхідності враховувати поточну тенденцію до зниження цін на сільськогосподарську продукцію в контексті зусиль міжнародної спільноти щодо реалізації Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року та досягнення Цілей сталого розвитку.

    У відеозверненні до учасників наради генеральний директор Світової організації торгівлі (СОТ) Роберто Азеведо сказав, що  торгівля надає людям можливість отримати доступ до глобальних ринків і допомагає створювати стимули для виробників вкладати кошти і впроваджувати інновації.

    «Історичне рішення», прийняте в Найробі в грудні 2015 року членами СОТ щодо скасування експортних субсидій на сільськогосподарські товари, за словами Роберто Азеведо, «допоможе вирівняти ігрове поле на сільськогосподарських ринках в інтересах фермерів і експортерів в країнах, що розвиваються».

    Зі свого боку, Граціану да Сілва вказав на потенціал торгівлі в сприянні забезпеченню глобальної продовольчої безпеки та поліпшення харчування, зокрема, підкресливши її потенційну роль в якості «засобу адаптації» до зміни клімату - країнам, які, згідно з прогнозами, зіткнуться зі зниженням врожайності і обсягів виробництва внаслідок зміни клімату, доведеться вдатися до послуг глобальних ринків, щоб прогодувати своє населення.

    При цьому Генеральний директор ФАО також зазначив, що підвищення відкритості торгівлі може нести певні ризики. Якщо цей процес погано регулюється, він «може підірвати місцеве виробництво, а, отже, гроші на прожиття сільської бідноти».

    "Скасування експортних субсидій на сільськогосподарські товари, що впливають на ціни на світових ринках, може бути одним із способів поліпшення торгівлі таким чином, щоб вона приносила користь дрібним фермерам в країнах, що розвиваються і сприяла процвітанню в сільській місцевості», - сказав Граціану да Сілва.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.