• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • В Україні ціна сільгоспземлі до 2022 року може зрости в 2,5 рази
    Опубликовано: 2016-09-30 20:00:00

    Вартість сільськогосподарської землі в Україні до 2022 року може зрости до $ 2755 тис. за га з $ 1100 тис. за га в 2016 році. Про це сказано в прогнозі незалежної аналітичної компанії IMF group Ukraine.

    IMF group Ukraine розраховувала вартість землі згідно з формулою: ціна землі = рентний дохід (абсол. + диференційована) / реальна процентна ставка.

    Відзначається, що середня нормативно-грошова оцінка українських сільськогосподарських земель, розрахована за цією формулою, на кінець 2014 року склала 21,9 тис. грн або $ 1389 за га. За неофіційними даними першого кварталу 2016 року через девальвацію значення впало до $ 1100.

    Аналітики також звертають увагу на існуючу думку, що ціни на сільгоспземлю можуть впасти через різке збільшення пропозиції після зняття мораторію на їх продаж. На сьогодні в Україні щорічно відбуваються транзакції по передачі права користування землею (ринок оренди сільськогосподарських земель) в розмірі 4,75% усього обсягу земель. Приміром, за міжнародною практикою ринок землі вважається розвиненим, якщо сукупний обсяг транзакцій (оренди і продажу) досягає 2% від загальної площі сільгоспугідь.

    Але, при цьому відзначають, що ці землі (які, як стверджується, повинні "обвалити ринок") вже знаходяться на ринку і при знятті мораторію просто зміниться форма їх передачі. "Швидше за все, в теперішніх 4,75% обороту закладено близько 2,75% трансакцій, яких би не було при вільному ринку землі (перевищення активності українського ринку над міжнародними стандартами). Виходячи з цього можна зробити припущення, що в перші 2-3 року становлення внутрішнього ринку земель (після 2018 року, коли у вільний оборот будуть включені і приватні землі) буде попит на 1,12 млн гектарів. Варто відзначити, що дана цифра дуже близька до прогнозу Держгеокадастру, який оцінив майбутній обсяг ринку продажів приватних земель в 1,4 млн гектарів. Таким чином, неозброєним оком видно помилковість подібних заяв щодо майбутнього "обвалу цін", - сказано в тексті прогнозу.

    Нагадаємо, в Україні заборонено продавати землі сільськогосподарського призначення. Аграрні підприємства обробляють тільки орендовану землю. Термін дії заборони на продаж землі закінчується 1 січня 2017 року.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.