• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ціна на російський газ для України може бути знижена, — Уніговський
    Опубликовано: 2016-09-03 22:00:00

    Якщо відбудуться тристоронні перемовини між Україною, Росією та ЄС, ми зможемо вимагати знижку ціни на російський газ і зв’язку з тим, що зараз є безпрецедентне зниженя ціни на європейських хабах.

    Вчора в Україну приїхав заступник голови Європейської комісії з Єнергетичного союзу Марош Шефчович і зробив низку заяв про співпрацю в енергетиці ЄС і України

    Він говорив про 600 млн грошової допомоги, які будуть надані в разі проведення реформ.

    Що це за гроші, і на що вони можуть піти, ми запитаємо в експерта Експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу Леоніда Уніговского.

    Леонід Уніговський: Чому приїхав віце-президент Європейської комісії? Перш за все через побоювання стосовно опалювального зимнього сезону, і на мою думку, через побоювання стосовно транзиту.

    Приїзд після сезону відпустки саме в Україну показує, що Європейська комісія визначає Україну як одного з головних транзитерів природного газу в ЄС.

    Далі, я хотів би зауважити, що за кілька днів до приїзду Шефчовича наш Уряд підвищив вимоги по зберіганню природного газу в підземних сховищах з 14,5 млрд метрів кубічних до 17. Пов’язано це з вимогами Європейської комісії, а вони пов’язані в свій час з висловлюваннями Росії про те, шо для безпеки транзиту треба мати 17 млрд кубів в наших сховищах.

    Хоча для внутрішнього споживання 14,5 кубічних метрів є достатньо, але Європа побоюється, що їм не вистачить газу, і хочуть, щоб ми ще додатково закачали більше 2 млрд кубів. І вони дають на це гроші, але вони будуть позикові, які потрібно віддавати.

    Тому Гройсман заявляє, що цифра буде середня між 14,5 і 17 метрів кубічних.

    Пан Шефчович каже, що Єврокомісія допоможе отримати гроші від Світового банку на купівлю додаткових обсягів газу. Але є відповідна процедура, тому в мене є певні сумніви що до того, чи ми встигнемо. Залишилось лише 2 місяці.

    Тепер стосовно 600 млн євро. В травні 2015 року президент підписав угоду про макродопомогу на 1 млрд євро, і 600 млн з них — це транш. Але я тут згоден з паном Шефчовичом, що просто так давати гроші досить.

    Отже, поставлені дві умови.

    Перша — прийняти закон про незалежний регулятор. Це один з найбільш важливих чинників для створення конкурентного ринку. Парубій сказав, що на цій сесії закон буде прийнятий.

    Друга умова — це закон про ринок електроенергії.

    Євгенія Гончарук: Європейський союз зараз наполягає на відновлені тристоронніх переговорів між Росією, Україною і ЄС. Які тут у нас перспективи? І Гройсман говорив, що вони не будуть працювали за старими контрактами.

    Леонід Уніговський: Наш контракт з Росією до 2019 году включно, хоча до нього в нас є достатня кількість зауважень.

    Але справа в тому, що це не новий контракт, а просто додаткова угода. Чому вона нам потрібна? Щоб там чітко були визначені умови, на яких ми купуємо газ.

    6 вересня буде технічна зустріч європейських експертів та «Газпрому», на якій, напевно, будуть обговорюватися питання транзиту та опалювального сезону в Європі і поставки російського газу.

    Після того пан Шефчович зустрінеться із міністром Новаком і керівництвом «Газпрому», і я сподіваюсь, що таке рішення про тристоронні перемовини буде прийнято. Хоча пан Новак декілька днів тому заявляв, що не бачить приводу для цих перемовин, бо все врегульовано в контракті.

    Євгенія Гончарук: Що ми можемо вимагати на перемовинах?

    Леонід Уніговський: Ціну на газ, який ми будемо купувати. Зараз є безпрецедентне зниженя ціни на європейських хабах. Десь 135 доларів за 1000 кубів. Такого ніколи не було. Тому якщо буде раунд переговорів, то він буде про ціну. Адже Росія зацікавлена продати газ.

    Євгенія Гончарук: Тобто ми зараз знаходимося в ситуації, коли нам не диктують умови?

    Леонід Уніговський: Так, і це велике наше досягнення. Але надалі треба діяти професійно. Нам зараз з допомогою єврокомісії потрібно узгодити стратегію поведінки вийти на нормальний ціновий результат.

    hromadskeradio.org



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.