• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Якою буде доля обіцяних 5,5 млрд грн держпідтримки аграріїв
    Опубликовано: 2016-09-03 18:00:00

    На засіданні Кабінету міністрів України, яке відбулося 31 серпня, урядовці відмовилися від спецрежиму ПДВ для аграріїв з 1 січня 2017 року, натомість пропонуючи ввести пряму підтримку сільгоспвиробників. На неї планують закласти в бюджеті наступного року 5,5 млрд гривень. Ці кошти скоріш за все будуть виділятися під реалізацію цільових програм, які стосуватимуться дотацій аграріям за голову у тваринництві, покращенні селекції, зменшенні кредитних ставок, лізингу техніки для сільгоспвиробників. Про це пише у своєму блозі на Liga.net експерт з питань аграрної політики Денис Марчук.

    "Зважаючи, що в бюджеті 2015 року на пряму підтримку аграрної галузі була закладена сума всього в 300 млн гривень, то підтримка в 5,5 млрд видається значною." - констатує він. Однак, до ініціативи Уряду в експерта є ряд серйозних зауважень.

    "Найосновніше, що при повній відміні спецрежиму ПДВ буде скасована некорупційна підтримка сільгоспвиробників, яка ефективно працювала з 1998 року. Натомість, в Мінагрополітики отримають можливість самі розподіляти значні суми бюджетних коштів і є побоювання, що не всі сільгоспвиробники зможуть отримати державну підтримку. Мова іде передусім про малі фермерські господарства." - вважає  Денис Марчук.

    "До того ж мало віриться, що заявлена сума в 5,5 млрд гривень знайде своє відображення у бюджетній резолюції. Не виключений той варіант, що напередодні отримання траншу МВФ влада заграє із сільгоспвиробниками, щоб знизити суспільну напругу і уникнути акцій протестів, які сільгоспвиробники планують на початок осені, в разі ігнорування їхніх вимог. Однак кота в мішку не сховаєш і скоро стане все відомо. Адже за словами прем’єр-міністра, бюджетна резолюція на 2017 рік вже в найближчий час має з’явитись в бюджетному комітеті Верховної Ради України" - зазначає експерт.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.