• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Перегляд антидемпінгових процедур можливий!
    Опубликовано: 2006-02-21 10:38:00

    Нещодавно з'явилася можливість переглянути антидемпінгові процедури, введені Міністерством торгівлі США на продукцію українських підприємств. Причиною цього стало надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Про це повідомив журналістам партнер юридичної фірми «Магістр& Партнери» Олег Рябоконь.

    Нагадаємо, що 17 лютого 2006 року США визнали Україну країною з ринковою економікою. У законну силу це рішення вступило 1 лютого 2006 року. За словами Олега Рябоконя, рішення мало бути прийняте 23 січня 2006 року, проте у зв’язку із призначенням нового заступника міністра торгівлі США, термін прийняття був продовжений.

    Отримання Україною статусу країни з ринковою економікою буде мати позитивні наслідки для всіх українських компаній, які ведуть зовнішньоекономічну діяльність в США. В першу чергу, це зробить застосування антидемпінгових процедур стосовно української продукції більш ускладненим, а процес проведення розслідувань більш прозорим. Крім того, в українських підприємств з’явиться можливість вимагати перегляду в США існуючих антидемпінгових мір на їхню продукцію.

    Як повідомила прес-служба Міністерства економіки України, після підписання із США протоколу про взаємний доступ на ринки товарів і послуг, вступ у ВТО прискориться . За оптимістичними оцінками Міністерства економіки, визнання ринкового статусу України означає, що:

     - гривня є вільно конвертованою валютою;

    - в Україні відбулася структурна реформа власності і право приватної власності є непорушним;

    - Україна відкрита для іноземних інвестицій і забезпечує дотримання і захист прав інвесторів;

    - бізнес-середовище в Україні розвиваються самостійно і вільно, держава не втручається в механізм ціноутворення, що забезпечує ринковий характер бізнесу в країні;

    - взаємини між роботодавцями і працівниками ґрунтуються на договірній основі, незалежність профспілок гарантує ефективність їхньої роботи.

    Окрім того, українські металургійні підприємства матимуть можливість перегляду антидемпінгового мита. За словами Олега Рябоконя, зараз кожен виробник може звернутися в Міністерство торгівлі США з проханням переглянути квоти, тому що з 1 лютого всі антидемпінгові розслідування США проти українських підприємств підпадають під визначення «ринкова економіка». При цьому не варто очікувати, що всі антидемпінгові мита будуть скасовані, відзначив він.

    Як пояснив Ю. Рябоконь, даний статус дозволяє українським підприємствам вступити «у цивілізований клуб мирних постачальників металопрокату». На його думку, це визнання рівності українського гірничо-металургійного комплексу стосовно ГМК інших ринкових країн. «Зараз ситуація змінилася, тому що для країн з ринковою економікою квоти не застосовуються»,— сказав Ю. Рябоконь, додавши, що Україна зможе поставляти продукцію за ціною, що відповідає її економічної собівартості.

    Водночас, він не виключив можливості, що число розслідувань проти українських виробників може збільшитися, однак «важче буде довести, що Україна займається недобросовісною конкуренцією, демпінгує». За його словами, сьогодні з боку США ведеться ряд антидемпінгових розслідувань проти України у відношенні сталевого листа, арматури, катанки, нітрату амонію.

    Генеральний директор Української асоціації підприємств чорної металургії «Укрмет» Дмитро Бєлокуров також заявив на прес-конференції, що цей статус «дає можливість перегляду мір і санкцій, що застосовувалися до продукції гірничо-металургійного комплексу». На думку Д. Бєлокурова, усі комбінати, включаючи ММК ім. Ілліча, «Запоріжсталь» і «Криворіжсталь», будуть звертатися з приводу перегляду санкцій. «Квоти могли вводитися тільки для країн з неринковою економікою, відповідно, тепер існуючі угоди потрібно переглядати»,— сказав він. Він відзначив, що з лютого в металургів України з'явилися можливості для збільшення експорту металопродукції в США, що й очікується в поточному році.

    Отримання Україною ринкового статусу стало можливим завдяки спільним зусиллям з боку уряду України, провідних металургійних підприємств України, а також юридичних фірм.

    Міністерство економіки України, Міністерство промислової політики, Міністерство закордонних справ, посольство України у США сприяли прийняттю рішення про ринковий статус. Проте, це було б надто складно без підтримки підприємств України, оскільки у уряду України не було достатньо ресурсів для залучення юристів, що у США є обов’язковим для рішення даного типу питань. Ініціатором даної підтримки виступила Українська асоціація підприємств чорної металургії (Укрмет) на чолі з її генеральним директором Дмитром Біломуровим, яка організувала провідні підприємства України для фінансування цієї роботи.

    Необхідно відзначити найбільш активну участь з боку українського підприємства, МК ім. Ілліча, яке за останні п’ять років постійно підтримувало та фінансувало зусилля уряду в цьому питанні. Юридичну підтримку надавали провідні компанії в галузі торгівельного права юридична фірма «Магістр & Партнери» з українського боку та американська юридична фірма «Wilmer Hale» з боку США.

    Остаточним фактором для прийняття рішення став візит української делегації на початку грудня 2005 року на чолі з Валерієм П`ятницьким, заступником міністра економіки України. До складу делегації увійшли провідні металургійні підприємства. Делегація провела зустрічі у Вашингтоні з представниками Конгресу, Білого дому, а також міністерства Торгівлі США.

    На думку президента України Віктора Ющенко, надання Україні статусу з ринковою економікою підтверджує дієвість реформ. Перший заступник міністра торгівлі США Девід Семпсон був більш стриманий в оцінці успіхів. «Рішення про надання статусу відображає вражаючі зміни, що відбулися в Україні протягом останніх декількох років»,— сказав він.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.