• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ЗВТ допоможе перейняти сучасну культуру ведення бізнесу - експерт
    Опубликовано: 2016-07-28 16:00:00

    У той же час, без угоди про вільну торгівлю можна обійтися, а от адміністративні перепони треба долати.

    Мита, як правило, не перешкоджають торгівлі, запевняє радник прем’єр-міністра Валерій Пятницький. Тим більше, є не тільки мита, а й процедурні моменти, зазначає він. «Іноді навіть непреференційні торговельні угоди відкривають нові можливості. На початку 2000-х ми підписали угоду з Сан-Марино про торгово-економічне співробітництво. Там не було навіть посольства, тільки почесний консул, яким був місцевий бізнесмен. Він імпортував гриби і ягоди із Західної України. У сезон на нього працювало до тисячі чоловік, і в рік експорт з України в Сан-Марино становив 25 млн доларів», — зазначив Пятницький.

    «На одного мешканця Сан-Марино постачали стільки грибів та ягід, що було зрозуміло, що вони не можуть їх спожити — 16 тисяч чоловік стільки не з'їдять. Продукція широко реалізовувалася в Італії», — додав він. За словами радника прем’єр-міністра, насправді не обов'язково укладати угоду про ЗВТ — мита, як правило, не перешкоджають торгівлі.

    «Тим більше, є не тільки мита, а й процедурні моменти. Наприклад, простояти два дні на кордоні може бути дорожче, ніж заплатити 10% мита. І необхідно працювати над зняттям таких адміністративних бар'єрів, гармонізувати технічні регламенти, вирішувати питання з санітарними і фітосанітарними бар'єрами», — прокоментував Пятницький. «Якщо ви продаєте шини в країну, де влітку температура сягає 50 градусів, ви повинні гарантувати, що вони витримають цю спеку. Те ж саме і з ЄС — ми гармонізуємо правила, а це відкриває нові перспективи для бізнесу», — зазначив він.

    За словами Пятницького, ЗВТ може змусити підтягнути внутрішні правила, перейняти сучасну філософію і культуру ведення бізнесу. Коли бізнес починає працювати з ЄС, це його дисциплінує і змушує працювати інакше. «З іншого боку, у нас часто відбувається підміна понять — наприклад, всі зміни торговельних правил пояснюють вимогами угоди з ЄС, розповідаючи про те, що там є, а надто про те, чого там немає», — заявив політик. Крім того він додав, що найчастіше бізнес і широкі кола населення не знають, що є в угодах.

    «Наприклад, до останнього часу не було оприлюднено угоду з Канадою на українських ресурсах, а на канадських було. Мені здається, тут питання в культурі надання доступу до інформації, а не в злому намірі. Тому надзвичайно важливо залучати бізнес як до підготовки нових угод, так і забезпечити тими інформаційними ресурсами, які дозволять краще орієнтуватися в можливостях, що відкриваються у зв’язку з їх укладанням та виконанням», — резюмував Пятницький.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.