• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна виходить на перше місце в Європі по продажу сурогатного алкоголю
    Опубликовано: 2016-05-12 09:00:00

    У березні державний монополіст "Укрспирт" підвищив відпускні ціни на алкоголь. Як пояснили ситуацію в "Укрспирт" - відпускні ціни були підвищені в зв'язку з підняттям ціни на етиловий спирт класу "Люкс".

    Виробники теж розводять руками - мовляв держава з 1 березня ввела нові ставки акцизного податку на спирт і ціни злетіли вгору. Ще наприкінці 2015 року парламентарії прийняли закон, згідно з яким спиртовий акциз був збільшений на 50% - до 105,8 грн. за 1 л. абсолютного алкоголю. Так що мінімальна вартість літрової пляшки горілки виросла до 70 грн.

    Втім, експерти і аналітики стверджують - після підвищення ціни, українці не стали менше пити і незабаром можуть посісти перше місце в Європі по виготовленню і продажу сурогатного алкоголю.

    Глава асоціації "Укргорілка" Володимир Остапюк прогнозує, що вже незабаром тіньовий ринок алкоголю виростить на 60 - 70%.

    "Через такі ціни, більшість виробників зазнають збитків. А значить, почнуть іти в тінь. В даний момент держава володіє повною монополією з виробництва спирту і повним контролем над його реалізацією", - коментує Остапюк.

    Не всі споживачі готові купувати алкоголь за новими цінами. Покупці шукають спиртні напої дешевше. Тим самим вибір покупця буде зроблений на користь сурогату.

    За даними ВООЗ, щорічно від отруєння сурогатним алкоголем в Україні помирає 10 тис. осіб, а в 2016 році кількість загиблих від сурогату виросте в кілька разів.

    Україна єдина країна в Європі, де виробники сплачують акцизний податок авансом, кредитуючи державу. При цьому ринок нелегального спиртного зростає, а уряд не вживає ніяких заходів.

    Часто підробки або нелегальний алкоголь можна знайти і на полицях великих торгових мереж.

    "З високими цінами, є ризик масового переходу на сурогатний алкоголь. Російський алкоголь, який не сильно відрізнявся за ціною з українським, зараз заборонений, а імпортний продають з націнкою до 300%. Від того що ціни високі хтось стане пити менше, а хтось перейде на "палений алкоголь". А деякі споживачі перейдуть на напої власного виробництва або дешевий сурогат", - вважає терапевт Ігор Соколов.

    Поки в країні криза і ростуть на все ціни, споживачі почали "озброюватися" власними самогонними апаратами.

    "Самогон зазвичай женуть двох видів - для себе, і на продаж. Вартість пляшки, з урахуванням вартості цукру і газу, не перевищує 25 грн. А продати таку пляшку можна за 35 - 40 грн. - Все залежить від якості. Справа вигідна - адже 70 грн. за пляшку далеко не всім по кишені", - розповів на умовах анонімності один з самогонників.

    Такий домашній бізнес справа досить прибуткова. Адже ніяких податків "виробники" не платять.

    znaj.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.