• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Річна інфляція в Україні за останній рік була найвищою серед країн колишнього СРСР та Європи, - Економічний дискусійний клуб
    Опубликовано: 2015-09-15 13:39:33

    У серпні 2015 року річний індекс інфляції в Україні склав 152,8 відсотка. Протягом року зросли ціни на всі групи товарів та послуг, найбільше подорожчали житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива – у 2,4 рази, предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла – на 48,8 відсотка, продукти харчування та безалкогольні напої – на 47,5 відсотка, відпочинок і культура – на 45,2 відсотка. Про це повідомили в Аналітичному департаменті Економічного дискусійного клубу.
    Річна інфляція в Україні у період з серпня 2014 року по серпень 2015-го була найвищою серед країн колишнього СРСР та Європи.
    Тим часом, в Україні другий місяць поспіль Держстат зафіксував дефляцію. У серпні 2015 року споживчі ціни знизилися на 0,8 відсотка (у липні – на 1 відсоток) проти попереднього місяця.
    Зокрема, на продукти харчування та безалкогольні напої ціни знизилися на 1,7 відсотка. Зниження у цій товарній групі відбулося, в основному, за рахунок сезонного подешевшання фруктів (−17,2 відсотка) та овочів (−16,2 відсотка). Водночас, продовжили зростання ціни на м'ясо та м'ясопродукти (2,9 відсотка) і цукор (1,4 відсотка).
    Ціни на одяг та взуття знизилися на 1,2 відсотка. Транспортні послуги подешевшали на 0,3 відсотка за рахунок здешевлення палива та мастил.
    Крім того, у серпні 2015 року порівняно з попереднім місяцем ціни у виробників промислової продукції знизилися на 0,3 відсотка, а порівняно з серпнем 2014 року – навпаки, зросли на 33 відсотки.
    Зниження на 3,2 відсотка цін виробників на продукцію добувної промисловості і розроблення кар’єрів, яке спостерігалося у серпні  2015 року, відбулося за рахунок зменшення цін у добуванні сирої нафти (на 18,3 відсотка), каменю, піску та глини (на 4,2 відсотка), металевих руд (на 3,8 відсотка) та природного газу (на 0,4 відсотка).
    У переробній промисловості приріст цін у серпні, як і у попередньому місяці  ц. р.,  склав 0,2 відсотка. При цьому, найбільше ціни зросли  у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів (на 1,3 відсотка), виробництві машин і устаткування не віднесених до інших угруповань (на 1,1 відсотка), виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (на 0,8 відсотка), текстильному виробництві, виробництві одягу та виробів зі шкіри (на 0,7 відсотка), виробництві виробів із деревини, паперу та поліграфічній діяльності (на 0,2 відсотка).
    Водночас, зберігаються тенденції до зниження цін у металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім виробництва машин та устаткування (−0,4 відсотка), а також у виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення (−1,7 відсотка).

    Прес-служба
    Економічного дискусійного клубу

       

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.