• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Українським виробникам сирів доведеться шукати нові ринки збуту — економіст
    Опубликовано: 2015-05-11 22:00:00

    Обсяг експорту сиру з України скоротився майже в 5 разів. На думку експерта, українським виробникам доведеться «ламати» голову над тим, куди переорієнтувати експорт своєї продукції.

    Важку економічну ситуацію в Україні постійно підтверджують негативні статистичні дані. Цього разу погані новини прийшли з агропромислового сектора: експорт сиру за січень-квітень скоротився в 9,5 разів — до 8 млн доларів.

    Такі цифри озвучила Державна фіскальна служба. Чому експорт впав більш ніж у п'ять разів, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів експерт з питань економіки та агропромислового комплексу Володимир Коновальчук.

    Які причини зниження експорту сиру?

    — Наш експорт сиру дуже сильно залежить від ринків Росії і СНД. Зрозуміло, що ми маємо дуже суттєве скорочення по експорту по цих напрямках. І сир, звичайно, в перших рядах серед тих, хто постраждав від цього.

    Куди ще, окрім РФ, ми постачаємо сир?

    — Для молока і молокопродуктів, включаючи сир, якраз СНД і був ключовим ринком. Наприклад, по зернових ми не залежимо від російського ринку чи ринків СНД, їх ми експортуємо на весь світ. А от виробникам сирів буде дуже складно, адже тепер їм треба буде знайти інші ринки, як це в свій час змушені робити у Грузії виробники вина.

    Чи можемо ми знайти інші ринки?

    — Це залежить від конкретного виробника, тому що є багато різних стандартів, різних вимог, і я не знаю, чи зможуть виробники пристосуватися до них. Хоча деякі зможуть — особливо ті, що працюють з іноземними експертами або часто їздять за кордон. Плюс обладнання може відігравати важливу роль, тому що виробничі потужності не всім дозволять пристосуватися. Деякі компанії теперь намагаються випускати сири для внутрішнього ринку у преміум-сегменті, але таких небагато.

    А яка ситуація склалася щодо імпорту сирів в Україну?

    — Відбулася девальвація гривні, і тепер українці менше можуть купувати дорогі сири. Подібне відбувається на ринку будь-якого імпортованого товару. Наприклад, автомобілів — ми маємо там дуже суттєве падіння.

    newsradio.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.