• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Дослідження «Публічного аудиту»: «Нафтогаз України» має отримати $960 млн прибутку в 2014 році за газ для підприємств
    Опубликовано: 2014-12-24 13:10:58

     

    Фахівці ГО «Публічний аудит» провели аналіз ринку природного газу для промислового споживання й з’ясували, що прибуток НАК «Нафтогаз» у 2014 році має становити щонайменше $960 млн, або 15,5 млрд грн. Про це йдеться в дослідженні «Публічного аудиту». 

     «Публічний аудит» проаналізував тарифи за 2013–2014 рр. для промислових підприємств, які встановлюються Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

    Як зауважує провідний аналітик «Публічного аудиту» А. Вігірінський, у дослідженні спеціально подано і мінімальні, і максимальні показники курсу за період дії відповідного тарифу. «Річ у тім, що платежі, які НАК отримувала в кінці березня за газ, що постачався в квітні, компанія мала можливість конвертувати у валюту за тим курсом, що діяв саме в березні». Спеціаліст додає: «в умовах сьогодення це дуже важливий фактор, оскільки гривня й тоді, й тепер стрімко знецінюється – різниця  в її вартості на початок місяця та на його кінець може досягати 1,5–2 грн», – зазначається в дослідженні «Публічного аудиту» .

    До того ж, спеціалісти організації вказують на те, що тариф на газ до 5100 грн за тисячу кубів було збільшено 31 жовтня, коли офіційний курс гривні до долара вже понад місяць тримався на позначці 12,95 грн й офіційні особи держави запевняли у його середньозваженості. «Виходить, підстав для підвищення тарифів не було. Проте подальші події таки показали, що  офіційні  повідомення  не відповідали ринковим реаліям.  І Нацкомісія, приймаючи рішення про зміну базової ціни, таки виходила з зовсім інших економічних показників та прогнозів, аніж ті, що лунали з блакитних екранів», – говорить А. Вігірінський.

    Оскільки потреби промисловості в основному задовольняються природним газом «Газпрому», за основу дослідження було взято саме його ціни на блакитного паливо для України. За контрактом, протягом 2013 року «Нафтогаз» сплачував російському партнерові від $ 392 до $ 426 за тисячу кубів. Від «Газпрому» надійшло 25,84 млрд куб. м обсягів газу на потреби промислових споживачів. Імпорт газу з Європи становив 2,132 млрд куб. м. Відповідно до Прогнозного балансу, обсяги споживання підприємств розраховувалися на рівні 24,120 млрд куб. м.

    «Тобто, чистий прибуток від перепродажу імпортного палива у 2013 році мав бути не меншим $600 млн», – йдеться в дослідженні «Публічного аудиту». Тим не менше, збитків у 2013 році монополіст задекларував на суму в $1,6 млрд.

    У 2014 році «Газпром» отримував $ 268,5 за тисячу кубів блакитного палива протягом січня-червня та $ 378 протягом листопада-грудня. Реверс газу з Європи до України здійснювався за ціною $ 320–330. Заплановані обсяги реверсу газу цього року – 8 млрд куб. м Всього промислові підприємства спожили близько 16–18 млрд куб. м (порівняно з 2013 роком обсяг суттєво зменшився, зважаючи на анексію Криму, АТО).

    За підрахунками «Публічного аудиту», цього року середній прибуток НАКу за тисячу кубів імпортного природного газу становив більше $ 60, що вдвічі більше за показник 2013 р. У підсумку загальний прибуток «Нафтогаз України» у 2014 році має сягнути $960 млн.

    Для об’єктивності аналітики «Публічного аудиту» також вивчили суми заборгованостей підприємств перед «Нафтогазом України». «Було з’ясовано, що з 360 підприємств, які коли-небудь співпрацювали з НАКом, заборгованість мають 15. Борг утворився протягом 2011–2014 рр. і на сьогодні становить $ 1,5 млрд. Якщо пропорційно розділити цю заборгованість на періоди, протягом яких  вона утворилась,  в середньому отримаємо $ 400  млн за рік. Цьогоріч заборгованість компанії, враховуючи поточний курс, практично рівнозначна – $ 385 млн», – подано в дослідженні «Публічного аудиту». Як засвідчують наведені вище показники доходів компанії, цьогорічний прибуток цілком покриває поточну заборгованість та частково – минулорічні. І це не враховуючи доходи, отримані від транзиту.

    Отже, за дослідженням «Публічного аудиту», реалізація газу для потреб підприємств здійснювалась «Нафтогаз України» з прибутком ще на стадії формування базової ціни. Нагадаємо, такі ж показники були отримані в ході аналізу ринку природного газу для задоволення потреб населення: чистий прибуток компанії в цьому сегменті ринку в 2014 р. має становити близько 2,8 млрд грн.

    На думку фахівці «Публічного аудиту», проблема полягає насамперед у нераціональному й необґрунтованому використанні коштів. «Збитки утворюються тоді, коли витрати перевищують доходи. Якби НАК реалізовувала інвестиційні проекти, удосконалювала, переобладнувала наявні мережі та засоби перекачування, можна було б говорити, що видатки обґрунтовано перевищують доходи. Проте ситуація кардинально протилежна: приміром, 25 грудня відбудеться тендер на автообслуговування компанії з очікуваною вартістю у 40 млн грн. Чому представники компанії вирішують їздити авто представницького класу, збільшуючи тим самим мільярдні збитки НАКу – питання риторичне. Недоцільні витрати були і в попередні роки. Приміром, ДК «Укртрансгаз», яка входить до структури НАКу, за більш ніж удвічі завищеними цінами закупила в 2012 році комп’ютерної техніки на суму 395 млн грн, що тоді було еквівалентно $ 50 млн», – резюмує заступник директора «Публічного аудиту» Матвій Холошин.

     

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.