• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Патентний «тролінг» митниці та суб'єктів ЗЕД
    Опубликовано: 2014-12-09 17:37:12

    Згідно з українським законодавством, об'єкти, які підлягають патентуванню, захищаються законом про інтелектуальну власність.
     
    Особа, якій відповідно до законодавства належать майнові права на об'єкт права інтелектуальної власності, яка має підстави вважати, що під час переміщення товарів через митний кордон України порушуються чи можуть бути порушені його права, має право подати заяву до митних органів про сприяння захисту, що належать йому майнових прав на об'єкт інтелектуальної власності.
     
    У цьому випадку правовласник повинен внести об'єкт інтелектуальної власності до митного реєстру.
     
    Митниця, у разі виявлення ознак порушення прав інтелектуальної власності, може призупинити митне оформлення товарів, з метою його захисту. Це передбачено законом для того, щоб перевізник міг отримати дозвіл від власника патенту на використання об'єкта патентування.
     
    Бувають, на перший погляд, абсурдні ситуації. Оскільки патентне право використовують для корупційних схем. Наприклад, ви перевозите вантаж, використовуючи для транспортування звичайні картонні коробки. Ви навіть не можете припустити, що картонна коробка є інтелектуальною власністю. І що для її використання потрібно окремий дозвіл.
     
    Такий випадок нещодавно стався на Київській міжрегіональній митниці.
    Було призупинено митне оформлення партії волоських горіхів. У митниці роз'яснили, що з цього конкретного випадку правовласників корисних моделей (картонних коробок) було двоє. Вони зареєстровані у митному реєстрі за № 001805 та № 002128.
     
    Після призупинення оформлення, митниця письмово проінформувала правовласників.
     
    У відповідь на адресу Київської міжрегіональної митниці надійшов лист-дозвіл на відновлення митного оформлення від правовласника корисної моделі під № 002128. У той час, як від другого правовласника (№ 001805) відповіді не послідувало.
     
    За словами експортера, правовласник, який не дав дозволу на використання корисної моделі, вимагав хабар у розмірі 3 тис.грн. У свою чергу, митники порекомендували експортеру звернутися в правоохоронні органи.
     
    Відповідно до Митного кодексу, якщо протягом 10 робочих днів після отримання повідомлення про призупинення митного оформлення товарів правовласник письмово не поінформує митний орган про звернення до суду з метою забезпечення захисту прав інтелектуальної власності або не вернувся з письмовим клопотанням про продовження строку призупинення митного оформлення, то товари підлягають митному оформленню в установленому порядку.
     
    У випадку з картонними коробками, по закінченню зазначеного терміну митниця оформила товар.
     
    Раніше, Державна фіскальна служба направила офіційний лист «Про проблеми патентного« троллінгу »і його вплив на зовнішньоекономічну діяльність. Почастішали випадки звернень в ДФС власників інтелектуальної власності, які і мають законні документи на об'єкти інтелектуальної права, але на наш погляд, умовам патентоспроможності в повній мірі не відповідають. Так до митного реєстру внесені, «Вішалки» (патенти України №26859, 26958, 26959, 26960), «Ручка кулькова» (патент України №27056) і т.п.
     
    Очевидно, що новизна подібних товарів є сумнівною, оскільки вони є загальнодоступними у світі тривалий час.
     
    На сьогоднішній день не врегульовано питання відповідальності власників патентів, якщо внаслідок їх недобросовісних дій зазнають збитків легітимні суб'єкти і держава.
     
    Подібні патенти створюють умови для зловживання під час ведення ЗЕД, сприяють надходженню скарг на співробітників державних органів.
     
    Проблему, на думку митниці, може вирішити зміни до законодавства.



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.