• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська звернулася до Прем’єр-міністра України та внесла подання Голові Донецької ОДА про порушення прав мешканців Тельманівського району Донецької області
    Опубликовано: 2014-12-04 17:18:34



    У рамках парламентського контролю за дотриманням конституційних прав і свобод людини і громадянина за підтримки Програми розвитку ООН в Україні працівниками Секретаріату Уповноваженого спільно з громадськими організаціями здійснюється моніторинг місць компактного розміщення громадян України, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції.
    Під час моніторингового візиту до м. Маріуполя за участю представника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також  6 голів сільських і селищних рад, 22 громад сіл Тельманівського району, розташованих у зоні проведення антитерористичної операції на підконтрольній українським військам території, та громади греків Приазов’я, було проведено нараду з питань соціально-економічної та гуманітарної ситуації, що склалася у цьому районі. 
    Встановлено, що за результатами військового протистояння Тельманівський район розділено вздовж річки Кальміус на дві частини, підконтрольні на заході українським військам, на сході – незаконним  збройним формуванням так званої  «ДНР». 
    З серпня поточного року на території сільських та селищних громад, які контролюються українськими військами та на яких проживає понад 16 тис. мешканців, не забезпечується бюджетне фінансування дитячих садків, шкіл, медичних закладів, відсутнє централізоване забезпечення населених пунктів продуктами харчування, твердим паливом, медикаментами. Через відсутність ліків амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти та аптеки не працюють, що ставить під загрозу життя хронічно хворих людей, у т.ч. інсулінозалежних, лежачих хворих після інсульту, які не можуть самостійно пересуватися. Крім того, не виплачується заробітна плата, серед населення зростає безробіття. Через відсутність казначейського обслуговування на цій території люди також не отримують соціальні виплати (субсидії, різні види допомог, зокрема державну допомогу сім’ям з дітьми). Так, з серпня 2014 року не отримують пенсії та інші соціальні виплати 5200 пенсіонерів та 1677 соціально незахищених громадян, які опинилися на межі виживання.
    Ситуація додатково погіршується через невизначеність питання адміністративного підпорядкування сільських громад і, відповідно, неможливість функціонування місцевих органів соціального захисту населення.
    Деякі села перебувають у зоні активних військових дій, внаслідок обстрілів руйнуються житлові будинки, господарські будівлі, інфраструктура, мають місце перебої з електро- та газопостачанням. 
    Через неприйняття Донецькою обласною державною адміністрацією своєчасних управлінських рішень щодо налагодження життєдіяльності цього регіону, громадяни України – мешканці контрольованої території Тельманівського району Донецької області опинилися на межі виживання.
    З огляду на це, Уповноваженим з прав людини внесено подання Голові Донецької обласної державної адміністрації, в якому запропоновано в межах повноважень, визначених законодавством, вжити заходів організаційного, фінансового та нормативно-правового забезпечення для відновлення життєдіяльності населених пунктів контрольованої території Тельманівського району Донецької області.
    Враховуючи гостру необхідність невідкладного розв’язання існуючих проблем, Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо взяття на особистий контроль вжиття Донецькою обласною державною адміністрацією заходів, спрямованих на поновлення конституційних соціально-економічних та гуманітарних прав громадян України, які проживають на зазначеній території.



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.