• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • На ЮУАЕС пройшла цільова інспекційна перевірка комісії Держатомрегулювання
    Опубликовано: 2014-10-28 16:50:56

    З 20 по 24 жовтня на Южно-Українській АЕС пройшла цільова перевірка Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ). Вона проводилася за двома напрямками: стан реалізації заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків України (К(з)ППБ) і виконання умов, зазначених у окремих письмових дозволах на пуск енергоблоків після планово-попереджувальних ремонтів.

    Перевірка повноти виконання К(з)ППБ проводилася в рамках міжнародного проекту TACIS, тому до складу комісії входили експерти міжнародної організації «Ризикаудит» (Німеччина, Італія, Франція) та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ). Разом з фахівцями ДІЯРУ вони інспектували як виконано заходи програми на енергоблоці №1 і як триває підготовка до їх впровадження на другому блоці. Пильна увага вітчизняних і міжнародних експертів до цієї теми певною мірою пов'язана з тим, що частину робіт з підвищення безпеки южно-українського енергоблоку №3 планується профінансувати за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку, тож членам комісії належало переконатися, що гроші  будуть витрачені не марно.

    Для поглибленої перевірки реалізації К(з)ППБ на ЮУАЕС було вибрано 9 заходів щодо першої черги станції (блоки №1 і №2) і 10 - для другої (блок №3). У переліку забезпечення підживлення парогенераторів на випадок аварії, поставарійний моніторинг стану реакторної установки, забезпечення аварійного електропостачання, придбання мобільного дизель-генератора, примусове скидання тиску з гермооб’єму у разі аварії та ін.   

    Офіційні підсумки перевірки буде надано згодом. Щодо її попередніх результатів, то вони були озвучені на зустрічі з представниками адміністрації та керівниками підрозділів підприємства. Члени комісії зазначили, що тижнева інспекція, яка включала вивчення документів, бесіди з фахівцями та обхід території АЕС, підтвердила: заходи К(з)ППБ на ЮУАЕС виконуються відповідно до затверджених графіків. Суттєвих відхилень не зафіксовано. При цьому на сьогодні вже реалізовано декілька робіт, запланованих на 2015 рік.

    Експерти подякували колективу ВП ЮУАЕС за організацію перевірки, відкритість персоналу та своєчасне надання повної інформації - усе це сприяло ефективній роботі інспекції.

    Йшла мова на підсумковій нараді й про виявлені недоліки. За словами голови комісії Валерія Бугая (начальник Управління ліцензування діючих ядерних установок Департаменту з питань безпеки ядерних установок - державний  інспектор ДІЯРУ), їх буде відображено в підсумковому приписі. Керівник комісії висловив надію, що усунення зауважень допоможе поліпшити роботу підприємства та уникнути помилок у майбутньому.

    Довідка. Южно-Українська АЕС – розташована на берегах Південного Бугу в місті Южноукраїнськ Миколаївської області і є відокремленим підрозділом ДП НАЕК «Енергоатом». Входить до складу Южно-Українського енергетичного комплексу.

    До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки ВВЕР-1000 сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати загальною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат № 3).



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.