• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Нові норми споживання газу негативно позначаться на соціально незахищених споживачах
    Опубликовано: 2014-10-17 12:32:22

    1 жовтня 2014 року введено в дію Постанову Кабінету Міністрів України № 409, згідно з якою зменшено норми споживання газу для населення. Тепер 150 тис. споживачам газу Запорізької області, які мають пільги та субсидії, доведеться сплачувати за «блакетне паливо» більше. Держава компенсує їм вартість газу в межах нових норм, які значно знижені.

     

    Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою з 1 жовтня 2014 року зменшив у 1,5-2 рази норми споживання газу для тих, у кого немає лічильників газу. Так, якщо раніше, при використанні газової плити в період відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача норма споживання природного газу становила 18,3 куб. м на одну людину в місяць, то зараз вона становить 9 куб. м. Така категорія споживачів тепер буде платити 11,691 грн. замість 23,7717 грн.

     

    Затвердивши нові норми споживання газу, уряд покарало найменш забезпечених громадян. Якщо представник даної категорії споживачів використовує газу більше встановленої норми, то відповідну різницю йому необхідно буде сплатити за повною вартістю, яка суттєво збільшилася з 1 травня 2014 року.

     

    «Ми прекрасно розуміємо наскільки складно нашим клієнтам зрозуміти і застосувати нові норми, які прийняв уряд. Для того, щоб правильно розрахувати сімейний бюджет і не накопичити борги за газ, ми радимо нашим клієнтам-субсидиантам звернутися в органи соцзахисту населення за місцем реєстрації. Споживачі-пільговики можуть отримати консультацію у наших службах супроводу клієнтів», - звертає увагу голова правління Дмитро Нікіфоров.

     

    Від зменшених норм споживання найбільше постраждають споживачі, які проживають у багатоквартирних будинках з індивідуальним опаленням. Для них встановлений так званий коригуючий, а фактично, понижуючий коефіцієнт. Так, для Запорізької області встановлено коригуючий коефіцієнт 0,98 - для індивідуальних житлових будинків і 0,468 для багатоквартирних житлових будинків.

     

    Якщо раніше пільгова норма для споживача «Діти війни» - мешканця багатоповерхового будинку на опалення становила 370,1 куб. м і споживач міг розраховувати на 25% знижки вартості газу -100,76 грн. То тепер пільгова норма становить 120,5 куб. м газу, а компенсація складе всього 32,81 грн.

     

    Нововведення уряду несе в собі значні ризики і може призвести до погіршення платежів і накопичення боргів, а також до виникнення соціального напруження, тому що за умови дефіциту газу в першу чергу ПАТ «Запоріжгаз» буде відключати газопостачання боржникам.

     

    Довідка: основною сферою діяльності ПАТ «Запоріжгаз» є постачання і транспортування природного газу. ПАТ «Запоріжгаз» експлуатує 9,8 тис. км газопроводів. Щорічно компанія транспортує близько одного мільярда кубометрів природного газу. Компанія постачає газ 480 тис. сім'ям міста та області, 422 промисловим підприємствам. Серед великих клієнтів компанії - Запоріжсталь, Мотор Січ, Запоріжвогнетрив.

    ПАТ «Запоріжгаз» є великим платником податків Запорізької області, щорічно компанія перераховує до бюджетів різних рівнів понад 109,1 млн. грн.



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.