• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Підсумки 2013/14 маркетингового року в АПК: високі врожаї не принесли очікуваних прибутків
    Опубликовано: 2014-07-09 15:28:52

    Разом із червнем закінчився маркетинговий рік для таких сільськогосподарських культур як пшениця, ячмінь та ріпак. Виробництво цих культур у 2013/14 МР склало 22,3 (+6,5 млн тонн або 41,3% до 2012/13 МР), 7,6 (+0,6 млн тонн або 9,0%) та 2,4 млн тонн (+1,1 млн тонн або 95,3%) відповідно. Одним з основних факторів, що вплинули на збільшення обсягів виробництва, стало зростання показників урожайності. Станом на кінець червня українські аграрії експортували 9,4 млн тонн пшениці, 2,5 млн. тонн ячменю та близько 2,3 млн тонн ріпаку. Про це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

    2013/14 МР видався тяжким для українських аграріїв. Попри рекордні обсяги виробництва та нарощення експорту, аграрії не отримали очікуваних прибутків. Незважаючи на збільшення обсягів реалізації пшениці, ячменю та ріпаку на 22% (3,5 млн. т),  доходи від них у сумі зросли лише на 0,4% або на 143,3 млн грн. Внаслідок цього разом зі зростанням собівартості виробництва відбулося зниження рентабельності, яка за попередніми розрахунками асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» у 2013 році в сільськогосподарських підприємствах знизилася до 2-3% для пшениці, 0-1% для ячменю та 8-9% для ріпаку в порівнянні з минулорічними 11,8%, 11,4%, та 21,4% відповідно. 

    «Новий маркетинговий рік ставить перед аграріями нові виклики. Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» системно працювала над удосконаленням регуляторного середовища в частині відміни сертифікатів якості на зерно та погоджень на імпорт ЗЗР, частковим врегулюванням питань затримок з реєстрацією прав на оренду землі тощо. Ми будемо продовжувати відстоювати ідею подальшої дерегуляції ринку: відміни довідок-рахунків при купівлі сільськогосподарської техніки, скасування обов’язкової сертифікації та реєстрації декларації про відповідність у разі наявності європейського сертифікату якості або сертифікатів якості США і Канади, що має зменшити вартість техніки для аграріїв, не дати повернути в дію сертифікати якості на зерно, скасування обов’язковості розробки планів землекористування, переформатування і скорочення функцій контролюючих органів, що дозволить скоротити витрати на їх утримання, зменшити корупційну складову, а також створити кращі умови для ведення агробізнесу в Україні», - підсумовує експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Ігор Остапчук. 



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.