• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • НБУ: курс - керований, економіка припинила падіння
    Опубликовано: 2014-02-06 23:00:55

    За словами представника Нацбанку, фундаментальних економічних причин для нинішнього падіння курсу гривні немає і воно спричинене переважно ситуативними факторами. Зокрема, нестабільність на валютному ринку пояснюється невизначеністю щодо подальшого розвитку політичної ситуації: яким буде новий уряд, хто його очолить, якою буде реакція бізнес-спільноти та головних торговельних партнерів на ці зміни.

    Крім того, за словами Валерій Литвицького, для бізнесу також дуже важливим є те, якими можуть бути конституційні зміни, адже вони впливатимуть на відносини між гілками влади.

    Представник НБУ також твердить, що стан бюджету і платіжного балансу економіки дають Нацбанку підстави почуватися впевнено, а "ситуативні обставини відійдуть":

    - Ситуація не тільки керована, а й має перспективу стабілізації. Діють чинники внутрішнього ситуаційного характеру. Треба зняти невизначеність та очікування, і курс стабілізується. Перекуплена сьогодні валюта буде перепродана, - заявив Валерій Литвицький.

    Надалі, за словами пана Литвицького, НБУ діятиме на валютному ринку не тільки за допомогою інтервенцій, але й "словом".

    Відповідаючи на запитання, чи не збирається НБУ при зміні ринкового курсу переглянути і офіційний, що залишається на рівні 7,99, представник Нацбанку заявив, що "офіційний курс поки залишається незмінним, а далі - стежте за повідомленнями".

    Він також нагадав, що впродовж останнього року багато говорилося, зокрема, і з боку МВФ, про доцільність переходу до більш гнучкого курсоутворення в Україні.
    Стабільній курс пішов, стабільні ціни - залишилися

    Представник Нацбанку наголосив, що головним завданням НБУ є збереження стабільності національної валюти на внутрішньому ринку, тобто збереження цінової стабільності, а це завдання, за словами Валерія Литвицького, НБУ вже довгий час відмінно виконує:

    - Починаючи з 2010 року інфляція ніколи не вимірювалася двозначною цифрою. Цінову стабільність забезпечено, а низька інфляція - це низький податок на доходи громадян, - каже керівник групи радників голови НБУ.

    Саме низька інфляція, за його словами, впродовж останніх років при зростанні доходів населення сприяла тому, що при вкрай несприятливих зовнішніх факторах під час другої хвилі кризи українська економіка зробила "м'яке приземлення", а тепер навіть подає ознаки відновлення після рецесії, що тривала понад рік. За словами Валерія Литвицького, у IV кварталі минулого року саме внутрішній попит підтримав економіку, і дозволив вийти на 0% ВВП за підсумками року.
    Нейтральна смуга?

    Більшість оглядачів сумніваються у раптовому пожвавленні економіки у останні три місяці минулого року, коли промисловість і надалі скорочувалася (на 4,7%), а також почалися масові протести, але представник НБУ каже, що їм варто звернути увагу на те, що 60% українського ВВП забезпечує сфера послуг і що економіку "витягли" галузі, що працюють на кінцевого споживача, - торгівля (зростання 9,5%) та сільське господарство (зростання 13,7%).

    Водночас Валерій Литвицький каже, що зараз зарано говорити про те, що українська економіка стала на шлях відновлення.

    - Економіки вийшла у "прикордонну" зону, де немає ані зростання, ані падіння. Тільки у першому кварталі цього року ми побачимо, чи дійсно відновиться зростання", - заявив він.

    Від осені 2012 року і до жовтня 2013 року ВВП України скорочувався. Ще у третьому кварталі 2013 року скорочення становило 1,3%. Аж раптом, за підрахунками Державної служби статистики, за четвертий квартал 2013 року український ВВП зріс у порівнянні з четвертим кварталом 2012 року на 3,7%.

    Це дозволило перекрити його падіння в перших трьох кварталах та в цілому за підсумками року і акуратно вийти на нульову динаміку.

    Ще на початку 2014 року курс гривні становив 8,2 грн/дол. Впродовж всього 2013 року гривня коливалася довкола рівня у 8 грн/дол. Проте вже за перший тиждень лютого курс гривні до долара перевищив 9 грн/дол.



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.