• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Куда идет украинская энергетика
    Опубликовано: 2013-09-25 21:01:33
     

    24 вересня в рамках ХІ Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» відбувся круглий стіл «Реалізація стратегічних інвестиційних проектів у ПЕК України – запорука сталого розвитку енергетичної галузі».

     

    Модераторами заходу виступили заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Чех С.М. та член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Теличко К.І. Зокрема, на початку заходу Чех Сергій Михайлович виступив на тему: «Інвестиції в енергетику: Потреби. Можливості. Виклики. Рішення», а Теличко Костянтин Іванович розкрив питання «Роль регулятора в стимулюванні інвестицій в енергетику».

     

    Учасники круглого столу переглянули презентації «Інвестиційні потреби та можливості в контексті реалізації Енергетичної стратегії України». Зокрема, про стан та перспективи інвестування в електроенергетичний комплекс України доповів директор ДП НЕК «Укренерго» Ходаківський А. М., а в.о. президента ДП НАЕК «Енергоатом» Константінов М.І. висвітлив питання «Стан та перспективи залучення інвестицій в атомну енергетику України».

     

    Константінов М.І. підкреслив, що на сьогодні пріоритетними завданнями Компанії є: підвищення безпеки та модернізація енергоблоків АЕС; продовження строків експлуатації діючих атомних енергоблоків; будівництво нових генеруючи потужностей та створення Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР. Також він повідомив, що підвищення безпеки енергоблоків АЕС здійснюється відповідно до діючої галузевої «Комплекснї (звідної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України» (КсПБ) та ознайомив із основними проектами в рамках зазначеної Програми.

     

    Відповідно до програми круглого столу відбулась дискусія на тему: «Механізми та інструменти стимулювання інвестицій. Перспективи для енергетичного сектору».

     

    Голова правління Українського центру сприяння розвитку публічно-приватного партнерства Запатріна І. В. зупинилася на питаннях щодо міжнародного досвіду впровадження сучасних механізмів інвестування.

     

    Крім того, Перший радник, Керівник Секції економічного співробітництва, регіонального та соціального розвитку Представництва ЄС в Україні Хосе Роман Леон Лора повідомив про реформи енергетичного сектору як інструмент підвищення інвестиційної привабливості. Участь в обговоренні також узяв старший банкір з питань енергетики Світового банку, керівник проекту з реабілітації гідроелектростанцій Пекка Салмінен, а Старший проектний менеджер Бюро KfW Петер Брінкман поділився досвідом Німеччини в інвестуванні в енергетичний сектор.

     

    Також було заслухано виступи екс-Міністра енергетики Єрмілова С.Ф. та Провідного банкіра Департаменту енергетики ЄБРР в Україні О. Єрьоміної. Від Верховної Ради України участь в обговоренні взяв Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Зарубінський О.О.

     

    У ході засідання за круглим столом обговорено також тему «Зелена енергетика – запорука якості економічного зростання».

     

    Доповів із цього питання Генеральний директор ПАТ «Укргідроенерго» Сирота І. Г., який розповів про залучення інвестицій в гідроенергетику та особливості реалізації проектів на прикладі Дністровської ГАЕС. Він, зокрема, наголосив, що на сьогодні «Укргідроенерго» – це потужна структура, яка разом із своїми постійними партнерами здатна забезпечити повний цикл реалізації масштабних інфраструктурних проектів – від стадії проектування, будівництва до безпосередньої експлуатації. «Прикладом такої роботи є Дністровська ГАЕС – станція, яка за проектом вже потрапила до п’ятірки найпотужніших у світі та має стати найбільшою в Європі. Станція, яку ми будуємо вже багато років за власні та кредитні кошти державних банків України. І якщо ще 15 років тому цей проект всі називали «покинутим радянським довгобудом», то сьогодні основна увага влади та світового гідроенергетичного товариства прикута до пуску першої черги вже реально працюючої станції, яка за масштабами будівництва не поступається славетному ДніпроГЕСу»., - підкреслив І.Сирота та додав, що сьогодні зусилля «Укргідроенерго» разом із Міністерством енергетики та вугільної промисловості України націлені на монтаж та пуск обладнання другого гідроагрегату, завершення будівництва житлового будинку та виконання низки взятих забов'язань перед місцевими мешканцями щодо розвитку регіону.

     

    Під час обговорення доповіді координатор програми «Greenergy Initiative» Міжнародної торговельної палати Катерина Богачова виступила щодо створення шляхів для приватних інвестицій в «озеленення» української енергетики, після чого відбулась дискусія з питання «Досвід впровадження відновлювальної енергетики. Виклики та рішення».

     

    У дискусії взяли участь Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Пашкевич М. О., Посол Австрійської Республіки в Україні Вольф Дітрих Хайм та інші. Українські фахівці, зокрема, поділились досвідом щодо реконструкції та модернізації ТЕС як одного із способів впровадження європейських стандартів щодо зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

     

    Круглий стіл, безумовно, сприятиме появі нових ідей щодо впровадження інвестиційних проектів в енергетичній галузі України.

     

    http://e-news.com.ua/



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.