• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Експерти розповіли, що передбачає промислова кооперація України і РФ
    Опубликовано: 2014-01-10 19:02:55

    Україна з лютого повинна запустити програму промислової кооперації з Росією в повному обсязі, заявив прем'єр-міністр Азаров. Яких сфер може торкнутися програма, в ефірі радіостанції «Голос Столиці» пояснили експерти Всеволод Степанюк та Василь Колташов.
    Науковий співробітник інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Всеволод Степанюк в інтерв'ю «Голосу Столиці» нагадав, що прем'єр фактично озвучив московські домовленості президентів.

    За його словами, ця співпраця вже була закладена в показники держбюджету на 2014 рік: «Бюджет передбачає зростання ВВП на 3%, що можливо тільки при запуску великих коопераційних проектів, які дадуть зростання українській економіці».

    Всеволод Степанюк вважає, що мова йде про замовлення російських підприємств на українську продукцію машинобудування, суднобудування, літакобудування, про нормалізацію торгівлі в сфері харчових і рослинних продуктів.

    Прем'єр Азаров, як відомо, заявив, що поряд з активізацією промислової кооперації з Росією буде активізована і підготовка до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Всеволод Степанюк вважає, що ці два напрямки складно поєднати, тому заяви прем'єр-міністра України радше політичні.

    «У ЄС ми можемо йти, але тільки разом з країнами Митного союзу. Якщо почитати договір про асоціацію, там чітко написано, що Україна не може мати вільних зон торгівлі, якщо вони суперечать правилам вільної торгівлі з ЄС. Ці дві речі несумісні, тому незрозумілі заяви прем'єра. Я розумію, що вони політичні, але це не прикрашає людину, яка вважається професіоналом», додав експерт.

    Російський аналітик – керівник Центру економічних досліджень Інституту глобалізації та соціальних рухів Василь Колташов – вважає, що кооперація двох країн може бути взаємовигідною:

    «Вважаю, що українські підприємства будуть поступово включатися в певні великі російські замовлення. Можливо, українські промислові підприємства отримають замовлення на виробництво труб, металопрокату, зокрема, в рамках проекту будівництва трубопроводів. Але боюся, ситуація в російській економіці теж не є блискучою, оскільки 2013 РФ закінчила зі спадом промисловості, який офіційна статистика намагається не показувати. У цій ситуації великого замовлення на продукцію, пов'язану з будівництвом - будь то цемент, продукція деревообробної промисловості, листове скло - бути не може».

    Василь Колташов переконаний, що асоціації України з ЄС не буде, позаяк Євросоюз пропонує Україні такі умови, які будуть означати самогубство для економіки країни. Водночас, у самій Європі «європейські стандарти життя» за останні 5-7 років сильно впали:

    «Матеріально-споживчі та економічні ілюзії, пов'язані з Європою, на мій погляд, абсолютно не обґрунтовані. Це абсолютно декоративні переговори, оскільки всі принципові питання вже вирішені в переговорах з Москвою. Інша справа, що публіці не надана вся інформація з цього. І оскільки Янукович занадто довго вів переговори про асоціацію з ЄС, важко так різко дати задній хід і зробити це публічно».

    Як повідомлялося, прем'єр Микола Азаров переконаний, що Україна повинна почати практичні переговори щодо умов підписання угоди про асоціацію з ЄС, невід'ємною частиною якої є положення про зону вільної торгівлі.

    Нагадаємо, 17 грудня в Москві відбулося засідання українсько-російської міждержавної комісії під головуванням президентів РФ і України. У ході засідання було підписано кілька домовленостей, зокрема, про купівлю Росією євробондів України на $15 млрд.

    newsradio.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.