• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Міліція посилює контроль за обігом спирту, вироблненого вітчизняними спиртзаводами
    Опубликовано: 2006-01-10 16:59:00

    Київ, 10 січня 2006 року. Торік працівники органів внутрішніх справ виявили майже 5,5 тис. фактів незаконного виготовлення, зберігання, транспортування чи реалізації спирту та алкогольної продукції. Правоохоронці припинили діяльність 79 підпільних цехів, у яких виготовлялись фальсифіковані алкогольні напої. З реалізації вилучено 1 млн. 970 тис. пляшок алкогольних напоїв з ознаками підроблення на суму понад 15,6 млн. грн. та 518,5 тис. підроблених акцизних марок.

    За виявленими фактами порушено 1428 кримінальних справ, серед яких – 57, де збитки сягають суми понад 1 млн. грн. Серед викритих злочинів: 884 - за фактами незаконного обігу підакцизних товарів, 113 - за фактами незаконного обігу марок акцизного збору, решта - за фактами зловживання службовим становищем, розкрадання, шахрайства, випуску та реалізації недоброякісної алкогольної продукції.

    До кримінальної відповідальності за порушеними кримінальними справами притягаються службові особи 47 спиртзаводів та 4 обласних державних об'єднань спиртової і лікеро-горілчаної промисловості (Івано-Франківське ОДО, „Поділляспирт", „Сумиспирт" та „Чернівціспирт"). Загальна сума завданих ними збитків державним інтересам становить понад 100 млн. грн.

    Працівники міліції ліквідували організовані злочинні групи, що діяли на Ганнопільському і Маниківецькому спиртових заводах у Хмельницькій області, Андрушівському та Коростишівському - в Житомирській, Гніздичівському в Львівській, Наумівському і Дубов'язівському - в Сумській, Зарубинському в Тернопільській, Кам'янському спиртогорілчаному - в Черкаській області. На кожному такому підприємстві державі завдано збитків у сумі від 1,5 до 15 млн. грн.

    В результаті роботи органів внутрішніх справ та завдяки посиленню контролю за спиртозаводами протягом 11 місяців 2005 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року легальне виробництво спирту зросло на 23% або на 4,6 млн. декалітрів (дал), виробництво горілки і лікеро-горілчаних напоїв на 11,1% або на 4,5 млн. дал, а сплата акцизного збору збільшилась на 24,7% або на 404 млн. грн. Від початку 2005 року, за оцінками фахівців, тіньовий ринок алкоголю скоротився з 42% до 20%.

    Про посилення контролю за обігом спирту свідчать і відомості оперативного характеру. Так, ціна 1 літру „чорного" спирту зросла до 1,7-2 дол. США в грудні 2005 року проти 1-1,2 дол. США у березні-червні 2005 року, ціна однієї пляшки фальсифікованої горілки наприкінці 2005 року коштувала 3,7-4 грн. проти 2,7-3 грн. на початку минулого року.

    Найбільш характерними зловживаннями в спиртові галузі є оформлення фіктивних експортних операцій з метою уникнення сплати акцизного збору та реалізація спирту, отриманого за тіньовою схемою, для виготовлення нелегальної горілки. Зокрема, у Харківській області порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених частиною 2 статті 364 та частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу України, стосовно службових осіб Державного підприємства „Наумівський спиртовий завод", які з метою уникнення сплати акцизного збору та створення обсягів необлікованого спирту уклали фіктивні угоди з російською фірмою на перероблення закуплених у спиртозаводу 100 тис. дал. спирту етилового як давальницької сировини на парфумерні вироби (одеколон) та їхній експорт. Фактично зі спирту на Харківському підприємстві було виготовлено лише одну партію парфумів, що використовувалась для фіктивного митного оформлення експорту. Решту спирту було використано на території України для нелегального виробництва алкогольних напоїв. У результаті злочинних дій державі завдано збитків у сумі понад 9,3 млн. грн. шляхом несплати акцизного збору й інших обов'язкових платежів.

    Ще одним з поширених видів протиправної діяльності у цій галузі є розкрадання спирту шляхом виготовлення та нелегального вивезення необлікованих залишків або ж під виглядом реалізації денатурованих спиртомістких рідин. Так, у Львівській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України, стосовно кількох посадових осіб Державного підприємства „Гніздичівський спиртовий завод". Зловмисники незаконно реалізували майже 90 тис. дал. спирту етилового шляхом оформлення фіктивних господарських операцій з денатурації спирту та виготовлення з нього розчинника для лакофарбових робіт. Унаслідок цього державі завдано збитків на суму 5 млн. грн. у вигляді несплати акцизного збору та інших обов'язкових платежів до бюджету.

    Працівники міліції виявили також у цьому  регіоні ряд фактів незаконного видобутку та використання спиртзаводами підземної прісної води. Зокрема, порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених частиною 2 статті 365, частиною 1 статті 202 та частиною 1 статті 240 Кримінального кодексу України, стосовно службових осіб Державного підприємства „Борокський спиртовий завод", які без відповідного дозволу (ліцензії) здійснювали незаконне видобування підземної прісної води на Борокському водозаборі Сокальського району Львівської області. Внаслідок цього зловмисники незаконно отримали доход в сумі 14,2 млн. грн.

    Міністерство внутрішніх справ України













    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.