• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Головний державний санітарний лікар України С.П. Бережнов прозвітував про стан захворюваності населення України на інфекційні хвороби
    Опубликовано: 2006-01-10 13:14:00

    Головний державний санітарний лікар України С.П. Бережнов прозвітував про стан захворюваності населення України на інфекційні хвороби та заходи щодо її зниження на Дні Уряду у Верховній Раді України. Як зазначив у виступі головний державний санітарний лікар, інфекційна захворюваність завжди таїть загрозу економіці і соціальному благополуччю, і саме уже з цих причин є одним з найважливіших компонентів національної безпеки держави. В останні роки на епідемічне благополуччя негативно впливає поява нових небезпечних хвороб.

    Сьогодні епідемічна ситуація у світі стрімко ускладнюється через поширення пташиного грипу, що несе загрозу та може спровокувати виникнення пандемії грипу серед людей. Рівень інфекційної захворюваності, дія чинників, що її формують дають підстави вважати епідемічну ситуацію в Україні як складну і напружену Щорічно в Україні реєструється близько 10 млн. випадків інфекційних хвороб, з яких понад 95% припадають на грип і ГРВІ.

    С.П. Бережнов також зазначив, що на сьогодні найбільш небезпечна інфекційна хвороба для України – це туберкульоз. За останнє десятиріччя його рівень зріс удвічі. Щорічно в Україні виявляється близько 35 тис. хворих на туберкульоз. Особливо гострою проблема туберкульозу є у пенітенціарній системі, де захворюваність серед контингенту засуджених у 34 рази вище середньої по Україні. За оцінками експертів щорічні економічні збитки держави від цієї інфекції перевищує 2 млрд. гривень.

    Було зазначено, що за останні 10 років спостерігається зниження (майже у 8 разів) кількості захворювань на вірусні гепатити.  За даними наукових розрахунків в Україні на сьогодні близько 1 млн. осіб є носіями вірусу гепатиту В. Впровадження програми  імунопрофілактики дозволило досягти рівня щеплень 95%.

    Сьогодні Україна успішно виконує програму ВООЗ з ліквідації кору, що дало можливість вже зараз знизити захворюваність на кір до рівнів європейських країн..

    З 2006 року розпочинається вакцинація проти гімофільних інфекцій, на що у бюджеті вже передбачено певні кошти.

    Як зазаначив головний державний санітарний лікар, найважливішими заходами щодо запобігання виникнення епідемій є санітарна обробка території країни та добре налагоджена система нпідемічного спостереження за циркуляцією збудників інфекційних хвороб. Ці процедури сьогодні в Україні повністю гармонізовані з міжнародними санітарними правилами. Однак докорінної модернізації потребує лабораторна база.

    Інформаційно

    На 2006 рік передбачено виділення коштів на програми:

    «Державний санітарно-епідеміологічний нагляд та дезінфекційни заходи»  - 544, 4 млн. грн., або на 26% більш ніж 2005 року;

    На виконання заходів по боротьбі з туберкульозом та Снідом – 150, 7 млн. грн.., проти 106 у 2005 році;

    На тестування донорської крові на гепатити В і С, а також на обстеження вагітних на вірусні інфекції  - 13 млн. грн.;

    На заходи боротьби з епідеміями – 5 млн. грн.

    Закон України «Про Загальнодержавну програму «Питна вода України» на 2006-2020 роки» з орієнтовним обсягом фінансування понад 5 млрд. грн..

    Прес-служба МОЗ

    тел. (044) 253-02-25,

    Е-mаіІ: press@mоz.gоv.uа,

    wеb:httр://www.moz.gov.uа, код



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.