• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • АМКУ захистив права хворих на цукровий діабет
    Опубликовано: 2005-11-17 16:37:00
    Антимонопольний комітет України рекомендував Міністерству охорони здоров’я України врегулювати питання закупівлі інсулінів. Це рішення Комітет прийняв на засіданні за участю керівництва та фахівців МОЗ, зацікавлених депутатів України та представників вітчизняного виробника інсулінів ЗАТ «Індар».
     
    У ході дослідження Комітет з’ясував, що встановлені Міністерством умови укладання договорів на закупівлю інсулінів містять вимогу щодо наявності позитивного досвіду використання запропонованого препарату в Україні не менше двох років.
     
    У такий спосіб МОЗ фактично унеможливив участь ЗАТ «Індар» у тендері на закупівлю цих препаратів, позаяк на момент його проведення цей досвід у вітчизняного виробника складав 1,7 року.
     
    Окрім цього, Міністерство обмежувало асортимент препаратів, надсилаючи обласним ендокринологам форми замовлення інсулінів із вичерпним переліком самих препаратів та їх виробників. Цим місцеві лікарі позбавлялися можливості самостійно визначати необхідні для лікування хворих види та кількість інсулінів.
     
    У цьому зв’язку, Комітет рекомендував Міністерству вилучити з тендерних умов неаргументовану вимогу, дозволити лікарям в областях визначатися самостійно, включити до форм усі види інсулінів, в тому числі й виробництва ЗАТ «Індар».
     
    «Усім відомо, що цукровий діабет вимагає індивідуального підходу до кожного хворого. Відтак визначити інсулін, який би найліпше підійшов окремому пацієнту, може лише його особистий лікар, - зазначив Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв. - Своїми діями Міністерство обмежує конкуренцію та знижує ефективність роботи медиків. Не слід забувати, що закупівля інсулінів здійснюється за державний кошт, а продукція нашого виробника дешевша ніж закордонні аналоги. Тому дії Міністерства не лише призводять до перевитрачання державних коштів, але й створюють перепони для діяльності вітчизняного товаровиробника».
     
    В той же час, у ході засідання керівництво Міністерства погодилося з висновками Антимонопольного комітету та зобов’язалося виконати рекомендації.
     
     
    Прес-служби Антимонопольного комітету України
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.