• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Українські фермери знову програли...
    Опубликовано: 2005-09-20 14:31:00
    Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України, народний депутат Іван Томич виступив проти прийняття проекту Бюджету на 2006 рік через недостатнє фінансування агропромислового комплексу. За його словами, згідно цього документу на потреби аграрної галузі передбачається біля 4,8 млрд. грн., а на фінансову підтримку фермерських господарств — 28 млн. грн. І це за умови, що Державний фонд підтримки фермерських господарств подав до Міністерства аграрної політики обґрунтований кошторис на фінансування в розмірі 500 млн. грн.
     
    При нестабільності та невідповідності цінової політики, рості цін на паливо, сільськогосподарську техніку та мінеральні добрива в 2006 році за такої підтримки значна кількість фермерських господарств опиниться за межею можливого існування — а це прямий шлях до поглиблення соціальних та економічних проблем на селі.
    За словами І. Томича, відповідно до програми розвитку фермерських господарств до 2015 року передбачалось поступове збільшення фінансування до 225–300 млн. грн.
     
    «На сьогодні у проекті Бюджету 2006 року зафіксована підтримка українського фермерства у розмірі 28 млн. грн., що далеко не відповідає потребам українського фермерства. Ця сума говорить лише про декларативність державної підтримки»,— сказав І.Томич.
     
     «Все це легко можна визначити. Ось уявіть 28 млн. грн. і 4 млн. га землі, які знаходяться у користуванні фермерів. Якщо порахувати, то виходить трохи більше 7 грн. на один гектар —що і є щорічною допомогою фермерам. Тоді як у європейських країнах щорічна допомога складає в межах 400 долл. прямої підтримки на гектар»,— підкреслив він.
     
    За його словами, у Верховній Раді неодноразово були спроби поліпшення ситуації у сільському господарстві, зокрема прийняті дві постанови щодо 10% від дохідної частини Бюджету, які мають направляти на розвиток українського села. Але це лише «заїжджені» гасла, що лунають протягом останніх двох років і не змінюють важке становище селянина.
     
    На сьогодні фінансова підтримка українського села у розмірі 4,8 млрд. грн. говорить сама за себе... При цьому, зазначає Томич, на непряму фінансову підтримку АПК спрямовано 1,5 млрд. гривень, з яких 500 млн. грн. призначено для компенсації банкам відсотків для сільськогосподарських підприємств. Залишається 1 млрд. грн., якого за словами спеціаліста, не вистачить на підтримку всіх сільськогосподарських виробників.
     
    Президент АФЗУ також повідомив, що статті на підтримку агропромислового комплексу у проекті Бюджету 2006 переписані із бюджетів минулих років, тільки у скороченому вигляді. Нового змісту, нової ідеології в сторону європейського вектора тут абсолютно немає, лише старі схеми.
    «Бюджет 2006 року відповідно до прийнятих законів, на превеликий жаль, не дає відповіді: чи буде стабільна цінова політика на ринку зерна, на ринку цукру, м’яса, паливно-мастильних матеріалів та ін. Сьогодні 21 закон прийнятий Верховною Радою цинічно ігнорується. Наприклад, на виконання Закону „Про особисте селянське господарство” іде 1 копійка...Таж ситуація і з іншими законами. Жодної копійки не пішло й на розвиток дорадчих служб України, хоча Закон України „Про дорадчі служби”,прийнятий вже третій рік.
    Сьогодні однозначно можна стверджувати, що 2006 рік, через такий бюджет, буде черговим ударом по українському селу. Такого допустити не можна. Тим більше, що Президент України Віктор Ющенко зазначив, що 2006 рік — це „Рік села ”»,— повідомив Томич.
     
    Формування такого недієздатного бюджету переконує в правильності рішення Асоціації фермерів та приватних землевласників України про проведення наприкінці вересня цього року Всеукраїнської акції «Без селянина немає держави — без фермера майбутнього».
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART.NEWS
    (www.e-news.com.ua)


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.