• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна як завжди одна з останніх...
    Опубликовано: 2005-09-20 10:04:00
    Світовий банк та Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC) презентували спільне дослідження «Бізнес в 2006 році: створення робочих місць», яке висвітлює стан реформ, що спрощують ведення бізнесу у 155 країнах світу. Згідно з дослідженням, Україна займає одне з останніх місць щодо сплати податків і спрощеної процедури ведення бізнесу.
     
    У звіті проаналізовано низку регуляторних показників, зокрема тих, що пов’язані із започаткуванням, веденням та закриттям бізнесу, торгівлею, сплатою податків тощо, з точки зору витрати часу та коштів, необхідних для виконання регуляторних вимог. За словами директора світового банку Пола Бермінгема, щорічний звіт по Україні, Білорусі та Молдові засвідчує, що кожна країна СНД поліпшила щонайменше один з аспектів регулювання бізнес-середовища, і це є одним з найважливіших показників проведення реформ для будь-якого регіону. Провідними країнами-реформаторами стали Сербія та Чорногорія, Грузія, В’єтнам, Словаччина, Німеччина, Єгипет та інші.
     
    За даними звіту, у минулому році Україна спростила деякі процедури, необхідні для започаткування бізнесу. Зокрема, витрати на започаткування бізнесу скоротилися з 17,6 до 10,6 відсотка від доходу на душу населення. Нещодавні вдосконалення були, головним чином, зроблені органами, що провадять реєстрацію бізнесу, щоб допомогти підприємцям подолати лабіринти численних вимог, які все ще існують.
     
    Україна також поліпшила систему кредитування завдяки вдосконаленню кредитних ринків і новому закону про заставу. Цей закон дає змогу підприємцям використовувати як заставу широкий перелік активів, а кредиторам — реалізувати предмет застави, уникнувши тривалих судових процесів. Тепер кредитори мають першочергове право на одержання застави у випадку, якщо позичальники не виконують свої зобов’язання. Як було зазначено у звіті, Україні необхідно провести реформи у кількох сферах, зокрема, в оподаткуванні, ліцензуванні, реєстрації права власності, регулюванні праці та щодо захисту прав інвесторів.
     
    За словами Пола Бермінгема, Україна має одну з найбільш обтяжливих податкових систем у світі. Виконання усіх процедур щодо сплати податків займає 2185 годин, за цим показником Україна перебуває у кінці списку, а за кількістю податкових платежів входить до останньої десятки країн світу. Україна налічує 84 податкових платежі і випереджає лише Білорусь, яка має 113 податкових платежі, при цьому вона відстає від Румунії — 62, Польщі — 43, Німеччини — 32, Росії — 27 та Литви — 13. П.Бермінгем також зазначив, що за сплатою податків Україна займає 151 місце.
     
    Податкова система не єдина проблема на шляху ведення бізнесу в Україні, питання ліцензування також викликають значні труднощі. Так, наприклад, вартість отримання ліцензії в нашій країні — одна з найвищих у Східній Європі. Складними є також процедури, необхідні для її отримання. Але Україна за цим показником все ж залишила позаду такі країни як Румунія, Польща, Білорусь та Росія. В Україні на отримання ліцензії для бізнесу необхідно 265 днів, тоді як, наприклад, в Росії 528 днів.
     
    Проте, в Україні необхідно витратити майже вдвічі більше часу для отримання ліцензій, ніж в розвинутих країнах. Наприклад, в Німеччині треба чекати 165 днів, в Естонії — 116.
      
    Інша важлива сфера для здійснення реформ — реєстрація права власності. Загалом, процес забезпечення права на власність в Україні складається з 10 етапів і займає 93 дні, а реєстрація власності коштує 3,8 відсотка від загальної вартості власності.
    Україна та інші країни колишнього Радянського Союзу, за словами П.Бермінгема, мають одні з найвищих у світі виплати у сфері соціального забезпечення, ці платежі навіть більші, ніж у країнах Західної Європи. Роботодавець в Україні повинен сплачувати до фондів соціального забезпечення 36% від обсягу заробітної плати працівників. Крім того, звільнення працівників в Україні також потребує значних витрат. Ці чинники зумовили високий рівень неофіційної зайнятості, яка взагалі не передбачає соціального захисту для найманих працівників.
     
    За індексом захисту прав інвесторів, зафіксованих у цьому дослідженні, Україна опинилася лише на 141 місці. Слабкий захист прав інвесторів є типовим для багатьох країн з перехідною економікою. Слід зазначити, що ситуація з захистом прав інвесторів в Україні гірше, ніж в Білорусі. Наша держава отримала 2,7 балів з 10 можливих, тоді як Білорусь — 4 бали, Польща — 6,3, Естонія — 6, а найбільшу кількість балів набрала Нова Зеландія — 9,7.
     
    «Витрати коштів і ризики, пов’язані з веденням бізнесу в Україні, залишаються високими, особливо у регіональному аспекті. Для поліпшення бізнес-клімату України потрібно негайно вжити рішучих заходів. Необхідно переглянути усю систему ліцензування, реєстрації бізнесу, порядку проведення перевірок, а також зробити реальні дії для спрощення регуляцій. Іншим важливим кроком може стати впровадження закону щодо отримання дозволів, який нещодавно схвалила Верховна Рада. У більш довгостроковій перспективі Україна повинна здійснювати обов’язкову перевірку усіх нових регуляторних актів щодо їх відповідності принципам ЄС. Ми із задоволенням зазначаємо, що уряд уже почав вирішувати ці питання і сподіваємося, що його ініціативи будуть прискорені»,— повідомив Пол Бермінгем.
     
    За оцінкою дослідників, щодо полегшеної процедури ведення бізнесу Україна посідає 124 місце з-поміж 155 розглянутих країн. Такий низький рейтинг зумовлений повільними темпами впровадження реформ за кількома ключовими показниками ведення бізнесу, що були зазначені вище. Згідно з результатами рейтингу, Україна — одна з країн, в якій досить важко розпочати бізнес (110 місце), вести його (124 місце) і завершувати (123 місце). З процедурою отримання кредиту на ведення бізнесу Україна зайняла 75 місце, а з процедурою реєстрації власності — 127.
     
    За часом необхідним для заснування бізнес-діяльності, Україна, де цей процес займає 34 дні, випереджає Естонію(35) і Білорусь( 79 днів), але відстає від Росії (33 дні), Польщі (31 день), Литви(26 днів), Німеччини(24 дні). Мінімум часу для заснування бізнесу потрібно в Австралії — всього 2 дні.
     
    У цьогорічному звіті вміщено перелік країн за індексом спрощеного ведення бізнесу, у якому перші 10 місць посідають такі країни як Нова Зеландія, Сінгапур, США, Канада, Норвегія, Австралія, Гонконг (Китай), Данія, Об’єднане Королівство, Японія та інші.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART.NEWS
    (www.e-news.com.ua)


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.