• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Будівля колишнього вільного пожежного суспільства розкриває свою історію (Чернігівщина)
    Опубликовано: 2013-02-22 08:43:03

    22 липня 1894 року у Чернігові було засновано Вільне пожежне суспільство. Через два місяці біля Красного мосту, напроти другої частини міліції, на громадські кошти почали будівництво приміщення для пожежного обозу, яке урочисто освятили 4 квітня 1895 року.

     

    Суспільство мало свою добровільну пожежну команду і водовозний обоз. Члени Суспільства ділилися на дійсних і добровольців - «мисливців». Основні кошти на утримання організації поступали від Суспільства взаємного страхування від вогню, заснованого ще в 1885 році. Добровільна пожежна команда складалася з брандмейстера, з окладом 500 рублів на рік, його помічника, який одержував 324 рублі і 28 пожежників, що мали оплату від 216 до 240 крб. річних.

     

    На озброєнні пожежної команди перебували 8 бочок для води, 4 ручних труби і 21 кінь. До початку XX сторіччя старі дерев'яні приміщення Суспільства занепадають, і в 1908 році загальні збори його членів ухвалюють рішення приступити до пошуку коштів на будівництво. Інженер Д. Афанасьев склав план і кошторис, згідно якого на будівництво було потрібно 25 тис. рублів. Необхідну кількість грошей вдалося зібрати лише до 1912 року.

     

    Під будівництво виділили ділянку землі на Олександрівській площі, з обмовкою, що вона надається Суспільству в тимчасове користування, без права продажу. Будівельні роботи були завершені у 1913 році. Нову будівлю Вільного пожежного суспільства звели з використанням елементів готичної архітектури - стрілчасті вікна, численні зубчаті завершення та інше. Складалося воно з двох цегляних корпусів і пожежної каланчі, яку планували використовувати, як допоміжну водонапірну башту. Перший корпус був одноповерховим.У ньому знаходилась стайня на 11 коней і два зали для пожежного обозу.

     

    Другий корпус складався з двох поверхів. На першому поверсі розташовувалася сигнальна, спальня для службовців,їдальня, кухня і лазня. Другий займали кімнати правління і чергових дружинників, кабінет старшого по команді і квартира брандмейстера. Висота дзвіниці перевищувала 24 метри. Слід зазначити, що машинний зал довгий час залишався без автомобілів. Першу в Чернігові пожежну машину обладнали у червні 1919 року. Це був автомобіль марки «Берліє». У цьому ж році з'явилася ще одна - «Персанау». Дві наступні зайняли свої місця в гаражі в 1921 році. У 20-х роках над машинним залом надбудували другий поверх і розмістили там друкарню імені 9 Січня.

    У час німецько-фашистської окупації будівля друкарні сильно постраждала і була відремонтована тільки після звільнення міста. У ньому знову розмістилася друкарня, яка в січні 1979 року увійшла до складу видавництва «Десна».

    У 1987 році друкарню перевели в нове, побудоване для неї, приміщення на проспекті Жовтневої революції, а старе передали Союзу художників. У даний час будівлю Вільного пожежного суспільства займають різні організації та торгові підприємства, а це означає, що і сьогодні воно живе і приносить користь жителям нашого стародавнього і славного міста.

     

    Инф.siver.info



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.