• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Як поклали початок регулярним поштовим повідомленням на Чернігівщині
    Опубликовано: 2013-02-22 07:15:40

    У 1669 році цар Олексій Михайлович повелів влаштувати поштові станції у Києві, Ніжині і Батурині, поклавши, тим самим, початок регулярним поштовим повідомленням на Чернігівщині. Царський указ від 7 червня 1672 року дав «путівку в життя» ще одному поштовому тракту Москва - Київ, який проходив безпосередньо через Чернігів. Безумовно, що тоді ж з'явилася в нашому місті і перша поштова станція, але де вона знаходилася і як виглядала невідомо. Ймовірно, що стояла вона біля Погорілих воріт, там, звідки починалися дороги на Москву, Глухів, Новгород- Сіверський, Смоленськ і багато інших маленьких і великих українських і російських міст.

     

    Не випадково, що саме тут, на початку вулиці Гончій (нині вул.Горького), що одержала свою назву від тої самої ямської гоньби (так іменувалася за старих часів поштова повинність) і було побудовано на початку Х1Х сторіччя будівля Чернігівської поштової станції, вона збереглася і до нашого часу.

     

    Зведена будівля, згідно першого плану регулярної забудови міста, у дусі класицизму. Поштова станція, як і сьогодні, мала два поверхи і П-образне планування. У той час це була одна з найбільших і красивих   цегляних міських будівель.

     

    Розташувавшись на території Чернігівського Дитинця, який до кінця XIX століття перетворився на духовний і культурний центр міста, поштова станція з безперервно під'їжджаючими до неї трійками і кур'єрами, стала створювати певні незручності, у зв'язку з чим і була перенесена на Олександрівську площу (район сучасного Центрального ринку). Точний час, коли це відбулося невідомо, але на плані Чернігова 1908 року вона значиться вже на новому місці.

    Що стосується старої будівлі, то вона швидко знайшла нового господаря. Спочатку тут розміщується Губернське казначейство. Потім (після Жовтневої революції) будівлю передають Чернігівському Будинку Червоної Армії для розміщення в ньому бібліотеки. У роки ВеликоїВітчизняноївійни бібліотеку було пошкоджено.

    Після звільнення Чернігова у відремонтованому двоповерховому особняку влаштували їдальню річкового порту. Потім будівлю було переобладнано в Будинок урочистих обрядів. В даний час в ньому розміщується Чернігівська контора «Укрінбанку».

     

    Инф.siver.info



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.