• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Дивовижна чернігівська Тріумфальна арка
    Опубликовано: 2013-02-19 22:40:36

    Ці споруди, як правило, зводилися на честь видатних подій і лише іноді – на честь видатних людей. Арки являли собою монументальні брами з одним або трьома арковими отворами, котрі прикрашали скульптурами, рельєфами й пам'ятними написами.

     

    З історії відомо, що перша Тріумфальна арка виникла в стародавньому Римі – арка Тія (81). Потім пішли подорожувати по Європі – в Парижі (1806), Москві – Тріумфальна брама (1827-34), Петербурзі – Нарвська тріумфальна брама (1833). Перша споруда такого плану з'явилася на чернігівській землі 1787 року, її звели в Новгороді-Сіверському у зв'язку з проїздом через місто імператриці Катерини II.

     

    У Чернігові свого часу було встановлено чотири Тріумфальні арки: неподалік Красного мосту, на розвилці доріг, що вели на Київ і Любеч, через річку Кордиківка і при в'їзді в Чернігів з боку Києва.

     

    Тріумфальна арка, стояла по вулиці Шосейній (нині проспект Миру) між Валом і сквером, що прилягає до Катерининської церкви. Чернігівська арка не вирізняється особливою помпезністю, навпаки – вона дуже проста і скромна – має лише один арковий отвір.

     

    З часом арка під впливом атмосферних явищ почала псуватися, втрачати своє первісне обличчя. Коштів на ремонт у місцевих властей, очевидно, бракувало. Та, власне, як і всі інші, вона почала втрачати свою історичну цінність. Коли її знесли, достеменно встановити не вдалося, але на початку сторіччя арки вже не було.

     

    її зображення можемо побачити лише на старих чернігівських листівках, які дійшли до наших днів. Там, де колись вона стояла, пролягла асфальтова магістраль. З одного боку, як і в прадавні часи, знаходиться Вал, з іншого – сквер з погруддям Фрунзе.

    Під цією аркою свого часу проходили гості Чернігова – досить великі і поважні люди – адже стародавнє місто полюбляли відвідувати навіть російські царі. У 1706 році, щоправда, тоді ще не було Тріумфальної арки.

    Чернігів відвідав Петро І. А прибув він сюди з Гомеля. На ночівлю зупинився у маєтку полковника Полуботка. З нагоди перебування царя у кафедральному соборі було відслужено молебень.

    У січні 1787 року у Чернігові побувала імператриця Катерина II. Вона пробула одну добу і відстояла молебень. Князю Потьомкіну так сподобався мелодійний дзвін церкви Іоанна Богослова, що він наказав зняти дзвін і везти його поперед себе. Дзвін везли доти, доки князь раптово не помер. Після цього його відправили до Чернігова, але, на жаль, дзвін до наших днів не зберігся.

    Зустрічав Чернігів Павла І 7 жовтня 1781 року, коли той ще був тільки спадкоємцем. Зупинився він у заміському архієрейському будинку, побував у храмах. А на честь цих відвідин у Чернігові збудували Тріумфальну арку. Цього ж року місто відвідав майбутній імператор Олександр І разом з братом – великим князем Костянтином Павловичем. Після цього Олександр І ще двічі наносив візит до Чернігова.

    Двічі побував у місті над Десною – 1837 і 1852 рр. – Микола І. За останнім разом імператору сподобався зразковий порядок у Чернігові. Цивільному губернатору генерал-майору Гессе було підвищено звання до генерал-губернатора.

    Під час своєї поїздки за кордон у Чернігові побував і Олександр II. Це було 7 жовтня 1857 року. Цар. звичайно, не підозрював, що в цьому місті через десять років навчатиметься його майбутній вбивця Микола Кибальчич. У 1895 і 1911 роках місто відвідав цар Микола II. Прибув він з Києва пароплавом "Головачов".

    На Соборній площі царя вітали близько десяти тисяч чернігівців.

     Неподалік Тріумфальної арки у сквері чернігівці встановили пам'ятник імператорам Олександру II та Олександру III. Згодом вони були знищені більшовиками.

     

    Инф.siver-info.com



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.