• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Історія будинку Чернігівської філармонії
    Опубликовано: 2013-02-19 08:15:54

    Будинок Миколаївського єпархіального братства споруджено у 1911-12 рр. на розі вулиць Шосейної (тепер проспект Миру) і Миколаївської, неподалік стародавнього Дитинця.

     

    Приміщення цегляне, триповерхове, складного плану. Фундамент облицьовано гранітними плитами. Вікна першого і другого поверхів напівциркульні, третього - прямокутні.

     

    На першому поверсі тепер - просторе фойє, другому - прямокутний зал. Будівля зведена в неоруському стилі, який був досить популярний на зламі XIX і XX століть. У загальний об'єм увійшла зведена 1870 року каплиця на честь Олександра Невського.

     

     Наприкінці 1919 - початку 1920 рр. у будинку містився губполітвідділ та військово-політичні курси для командирів Червоної Армії. Потім було відкрито Будинок освіти імені Карла Лібкнехта, який водночас слугував міським клубом для трудящих.

     

    У ньому досить часто влаштовувалися концерти, мітинги, на яких з доповідями про поточний момент і становище на фронті, продовольчу кризу і оборону Радянської влади, внутрішнє і військове будівництво виступали члени уряду Української РСР, які складали раду робітничо-селянської оборони, що містилася тоді в Чернігові.

    Це - Антон Бубнов, Клим Ворошилов, Дмитро Мануїльський, Григорій Петровський, Микола Скрипник, Юрій Коцюбинський, Євгенія Бош. У січні 1934 року тут відбулася перша обласна партійна конференція, в роботі якої взяв участь Григорій Петровський.

    З 1932 й до Великої Вітчизняної війни в будинку працював Чернігівський український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка. У 1941 році під час німецько-фашистських бомбардувань приміщення було зруйноване.

    У післявоєнні роки його відновили. Над колишньою каплицею надбудували третій поверх. З 1944 року у приміщенні працювала обласна філармонія. У її складі - Чернігівський народний хор, камерний оркестр, вокально-інструментальний ансамбль "Стожари", фольклорний ансамбль "Циганські наспіви", дві музично-акторські групи, камерна група з участю заслуженого артиста УРСР Віктора Субачева, виконавець народних пісень кобзар-лірник Василь Нечепа.

    На сцені часто виступали відомі співаки, музиканти, диригенти, композитори провідні музичні колективи, ансамблі не лише з України, а й з країн СНД, США, Японії та інших. Серед них - Юрій Богатиков, Валентина Толкунова, Віталій Білоножко, Йосип Кобзон, Валерій Леонтьєв, Назарій Яремчук, Алла Кудлай, Таїсія Повалій, ЕмільГілельс, Вадим Тищенко, Вадим Руденко, Девід Андре, Мартін Бернбаум, Міцунобу Такая.

    Зараз тут - Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм.Міститься по проспекту Миру, 19. У 1978 році на фасаді будинку встановлено меморіальну дошку в пам'ять про першу Чернігівську обласну партійну конференцію.

     

    Инф.siver-info.com



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.