• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Підсумки діяльності системи охорони здоров'я в Кіровоградській області
    Опубликовано: 2005-08-09 11:10:00

    П‘ятого червня відбулося засідання колегії управління охорони здоров‘я облдержадміністрації,  на якому  розглянуті питання про підсумки діяльності системи охорони здоров‘я області за І півріччя 2005 року та про шляхи її подальшої реорганізації.

    У засіданні колегії взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Вадим Черниш, головний лікар Кіровоградської обласної санітарно-епідеміологічної станції Федір Чорний, заступник голови обласної організації профспілки працівників охорони здоров‘я Федерації профспілок області Віктор Юзефович, начальники відділів та головні спеціалісти управління охорони здоров‘я ОДА, керівники управлінь охорони здоров‘я Кіровоградської, Олександрійської та Світловодської міських рад, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів області, голови профспілкових комітетів міських лікувальних закладів та центральних районних лікарень.

    Заступник голови ОДА Вадим Черниш представив учасникам колегії нового начальника управління охорони здоров‘я облдержадміністрації Миколу Бенета, який призначений на цю посаду розпорядженням голови Кіровоградської ОДА Едуарда Зейналова від 19 липня №429-р.

    Микола Бенет у своєму виступі проаналізував підсумки діяльності галузі охорони здоров‘я області за перші шість місяців року. Він зазначив, що основним пріоритетом системи охорони здоров‘я повинно бути забезпечення доступної і якісної медичної допомоги населенню області. Для поліпшення надання такої допомоги сільському населенню  у березні 2005 року на сесії обласної ради затверджено Програму диспансеризації сільського населення Кіровоградської області на 2005 рік. У квітні нинішнього року на сесії обласної ради при уточненні бюджету на 2005 рік виділено додаткові кошти у сумі 240,6 тисячі гривень для забезпечення фінансування цієї Програми.

    Станом на перше липня ц.р. у ході проведення диспансеризації сільського населення області бригадами у складі профільних фахівців відвідано 662 населених пункти, оглянуто 106195 осіб, виявлено 33569 хворих.

    На початку 2005 року Кіровоградщина за рахунок коштів Державного бюджету отримала сучасний пересувний лабораторно-діагностичний комплекс вартістю 850 тисяч гривень, який вже виїжджає в райони області двічі-тричі на тиждень. Це дозволило безкоштовно навіть в умовах фельдшерсько-акушерського пункту та сільської лікарської амбулаторії проводити складні діагностичні обстеження (фіброгастроскопію, ультразвукову діагностику, складні лабораторні дослідження) та значно наблизити спеціалізовану діагностику до жителів сільської місцевості.

    На сьогоднішній день пересувний діагностичний комплекс побував у 12 районах, обласними фахівцями оглянуто 1423 хворих, проведено 350 інструментальних та лабораторних досліджень. Також у першому півріччі за допомогою пересувних цифрових флюорографів в області обстежено 20336 осіб. Крім того, у лікувально - профілактичних закладах 14 районів установлено телекомунікаційну апаратуру. У січні-червні фахівцями обласного кардіологічного диспансеру проконсультовано 179 електрокардіограм хворих із числа сільського населення, які потребували невідкладної медичної допомоги, що попередило розвиток тяжких ускладнень  (інфарктів, інсультів).

    Позитивний момент, на якому зупинився керівник управління охорони здоров‘я облдержадміністрації, – з року в рік зростають видатки для придбання в лікувально-профілактичні установи області сучасного медичного обладнання. За перші шість місяців року з Державного бюджету на централізовані програми і заходи отримано лікарських засобів, виробів медичного призначення, обладнання та санітарних автомобілів на суму 15,6 мільйона гривень.

    У червні за рахунок коштів Держбюджету в обласну лікарню придбано систему магнітно-резонансної діагностики загальною вартістю 8,5 мільйона гривень. Діагностичні дослідження з її використанням будуть проводитись, починаючи з другої половини вересня поточного року.

    Як зазначив Микола Бенет, і в другому півріччі зусилля всіх працівників системи охорони здоров‘я будуть спрямовані на забезпечення доступної і якісної медичної допомоги населенню області.

    На засіданні колегії були розглянуті й інші питання. Зокрема, про подальший розвиток первинної медико-санітарної допомоги та сімейної медицини говорив у своєму виступі заступник начальника управління охорони здоров‘я ОДА Володимир Бондаренко, а про шляхи реорганізації надання спеціалізованої медичної допомоги дорослому та дитячому населенню області доповідали головний лікар Кіровоградської обласної лікарні Микола Шевчук та головний педіатр управління охорони здоров‘я ОДА Надія Дегтяр.

    Своє бачення стосовно реорганізації надання медичної допомоги населенню області на рівні району висловила головний лікар Олександрійської центральної районної лікарні Валентина Гарагуля, а от заступник голови обласної організації профспілки працівників охорони здоров‘я Федерації профспілок області Віктор Юзефович говорив про роль  професійних спілок у процесі реорганізації галузі охорони здоров‘я.

    На засіданні колегії виступив також головний державний санітарний лікар області Федір Чорний.

    Урядовий портал



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.