• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Енергетичної кризи в Україні можна уникнути
    Опубликовано: 2005-08-08 17:54:00

    Про те, що в Україні може виникнути глибока енергетична криза, вже кілька тижнів поспіль говорять не лише вітчизняні експерти та аналітики, а й іноземні фахівці зі світових енергоресурсів. Так, оцінюючи ситуацію в паливно-енергетичній галузі України, ізраїльський експерт Аміт Мор дійшов висновку, що криза, яка сколихнула країну цієї весни, може повернутися у більших масштабах. Експерт вважає, що на цьому етапі її можна попередити, втім, для цього необхідне запровадження державної програми “енергоконсервації”, тобто збереження резервів енергії та раціональне використання енергоресурсів, що є особливо актуальним для промисловості.

     На думку фахівця, в такий спосіб Україна могла б заощаджувати щорічно до 20 % бюджетних коштів. Аміт Мор прогнозує, що витрати України незабаром збільшаться, оскільки Росія зацікавлена у піднятті цін на енергетичну сировину та газ. “Україні просто необхідно заощаджувати та постійно підтримувати необхідний резервний баланс енергоносіїв”, — зазначає експерт. Крім того, альтернативний газ із Туркменістану чи Ірану забезпечить лише 45–50 % потреб України. Мор рекомендує Мінпаливенерго України підтримувати використання альтернативних джерел енергії. Експерт вказує на досвід Німеччини, де отримують дедалі більше сонячної і вітрової енергії.

    Свої варіанти уникнення енергетичної кризи минулого тижня оприлюднив лідер Республіканської партії, екс-голова НАК “Нафтогаз України” Юрій Бойко. За його словами, “7 тез енергетичної стратегії” сприятимуть ліквідації кризових явищ в українській економіці навіть в умовах зростання цін на енергоносії.

    По-перше, Юрій Бойко висловився за рівноцінний розвиток трьох джерел енергоносіїв для України (30 % — власного видобутку, 30 % — з Росії, 30 % — з країн Азії). “Існуючий баланс не в повному обсязі відображає таку пропорцію, але за умови перегляду договору цього можна досягти”, — вважає він.

    По-друге, Юрій Бойко пропонує механізми довгострокової співпраці з Росією і країнами Середньої Азії щодо тарифів і обсягів поставок. “Співпраця України з Росією і Середньою Азією розвивалася достатньо успішно й треба її далі інтегрувати й переводити на довгострокову основу в частині цінових показників”, — сказав лідер партії.

    По-третє: “Необхідно нарощувати виробництво електроенергії та продавати її до Європи, оскільки в Україні є надлишок потужностей і всі можливості для такої діяльності”, — сказав Юрій Бойко. 

    Крім того, лідер партії вважає за необхідне реформувати комунальне господарство. При цьому республіканці виступають за “реальний підхід” до реформ, при якому враховуються інтереси як комунальної сфери, так і споживачів.

    Також РПУ вважає за необхідне запуск національної програми з упровадження сучасних енергозберігаючих технологій. Сюди входить закупівля й установка лічильників, виробництво міні-котелень, максимальний відхід від централізованого теплоенергопостачання, — сказав він.

    Ще одним пріоритетом, на думку Юрія Бойка, є створення національних вертикально-інтегрованих компаній по типу газовидобувних. “Це те майбутнє, яке дозволить нашому уряду ринковими методами реагувати на цінові стрибки і деформувати будь-які негативні складові”, — зазначив лідер РПУ. Він також виступає за розвиток власного нафто- і газовидобування на шельфі Чорного моря. За словами Юрія Бойка, на балансі України перебуває на сьогоднішній момент приблизно 600 млрд кубометрів розвіданих газів і приблизно 1,2 трильйона одиниць умовного палива на українському шельфі Чорного моря. При цьому він підкреслив недоцільність залучення іноземних інвесторів до видобутку цих вуглеводнів, відзначивши, що в Україні немає таких великих запасів вуглеводнів, якими країна могла б ділитися з іноземними компаніями. “Бажання уряду залучити іноземного інвестора за будь-яку ціну превалює над здоровим глуздом, — говорить Бойко. —  Вважаю, що шукати інвестора для видобутку нафти чи газу на шельфі Чорного моря недоцільно, адже з ним доведеться ділитися ресурсами. Якщо ми залучимо могутнього інвестора, він швидко все викачає, і нам нічого не залишиться”, — стверджує Юрій Бойко. Він пропонує вкладати якомога більше грошей у закупівлю сучасного устаткування, щоб добувати нафту і газ самостійно, а потім реалізовувати сировину всередині країни. Перебуваючи з візитом у Керчі, Юрій Бойко зазначив, що зростання цін на енергоносії у світі обов’язково відіб’ється на нашій економіці.  “На жаль, наша країна не виняток, і ми також стоїмо перед серйозною загрозою для вітчизняної економіки — різким зростанням цін на енергоносії”, — сказав він, додавши, що “перед такою загрозою треба мати чітку програму дій уряду в галузі енергосистем”.

    ELCOMART.NEWS

    Анна Ковальова

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.