• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Глава держави наклав вето на Житловий кодекс України
    Опубликовано: 2005-08-08 16:49:00

    Президент України Віктор Ющенко повернув до Верховної Ради прийнятий нею Житловий кодекс України зі своїми пропозиціями. Глава держави наголошує на необхідності прийняття нового Житлового кодексу, яка зумовлена соціально-економічними умовами розвитку суспільства, переходом до ринкової економіки та сучасних стандартів суспільного життя, однак зазначає, що прийнятий 7 липня Парламентом Житловий кодекс не може бути підписаний із низки причин. «Одним з основних недоліків Кодексу є невідповідність окремих його положень Конституції України та неузгодженість з Цивільним  кодексом України», – йдеться у Пропозиціях Президента.

    Право на житло Основним Законом України визначено як одне з основних конституційних прав громадян, зазначено у Пропозиціях Глави держави. При цьому для забезпечення державою цього права встановлено принципово новий підхід, згідно з яким держава створює умови, коли кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. «Житловий кодекс України, що надійшов на підпис Президентові України, не забезпечує реалізацію цих програмних конституційних положень, значною мірою залишає застарілі підходи до розв’язання сучасних проблем, не є цілісним актом житлового законодавства, побудованим відповідно до конституційних положень», – йдеться в документі.

    У Пропозиціях Президента наведено ряд прикладів, коли окремі положення Житлового кодексу не відповідають Основному Законові та Цивільному кодексові. Зокрема, у пункті 8 частини першої статті 4 Кодексу визначено, що житлове законодавство регулює відносини щодо, зокрема, забезпечення житлом громадян, які потребують соціального захисту та соціальних гарантій стосовно оплати такого житла. У той же час статтею 47 Конституції України передбачено надання житла громадянам, які потребують соціального захисту, не тільки за доступну для них плату, а й безоплатно.

    «Не відповідає Конституції України й запроваджувані Житловим кодексом положення про затвердження Кабінетом Міністрів України підстав для виселення з молодіжних житлових комплексів (частина третя статті 44), про можливість виселення з гуртожитку за рішенням адміністрації підприємства, установи, організації (частина третя статті 80) у той час, як за частиною третьою статті 47 Конституції України ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду», – йдеться в Пропозиціях.

    Таким, що не відповідає конституційному праву кожного володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю (частина перша статті 41), видається і заборона власникам приватного житла проводити будь-які ремонтні роботи в належному їм житлі, які порушують несучі конструкції, обмежувати можливість огляду і доступу до інженерних мереж, сказано в документі. «Виходячи з вимог частини сьомої статті 41 Конституції України, Кодекс мав би не забороняти власникові приватного житла вирішувати в разі потреби певні питання, а встановити відповідний  порядок їх розв’язання, який би виключав можливість завдання шкоди правам інших громадян та інтересам суспільства», – зазначено в Пропозиціях.

    Згідно з Пропозиціями, окремі положення Кодексу не узгоджуються також із деякими Законами України, зокрема: «Про соціальні послуги», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», а також з нещодавно прийнятим Законом України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей».

    «У пропозиціях наведено лише найбільш принципові зауваження щодо концепції і змісту основних положень Житлового кодексу України, які дають підстави вважати, що Кодекс через численні вади, суперечність Конституції і законам України, суттєве обмеження конституційних прав громадян є неприйнятним», – сказано в документі. Виходячи з цього, Глава держави пропонує прийнятий Верховною Радою України Житловий кодекс України відхилити і натомість забезпечити розроблення нового законопроекту, який би повною мірою відповідав Конституції України, сучасним потребам суспільства.

    Рresident.gov.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.