• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Молодь купуватиме житло за реальними цінами
    Опубликовано: 2005-08-05 11:45:00

    2 серпня п.р. відбулося перше засідання нового складу Спостережної ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (Головою Спостережної ради Фонду Уряд призначив Міністра у справах молоді та спорту Юрія Павленка), на якому було затверджено рішення  щодо створення у структурі Фонду госпрозрахункового підрозділу “Управління житлового будівництва” – державного замовника будівництва житла для молодих сімей.

    Головне завдання “Управління житлового будівництва” полягатиме в реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом, а не в отримуванні надприбутків.

    Розмір кредиту вираховується за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України. У методику обрахування суми кредиту входить нормативна вартість будівництва житла по всіх регіонах України, яку щоквартально надає Держбуд (наразі по Києву становить 2384 грн. ).

    Голова правління Фонду Валерій Омельчук підкреслив, що забудовники у свою чергу є комерційними структурами, тож житло по нормативній ціні       не продають. Так, ринкові ціни часто перевищують в 1,5-2 рази собівартість будівництва.

    А це для більшості позичальників є непосильним тягарем, бо разом з першим внеском 6% від вартості квартири вони повинні сплачувати цінову різницю, яка іноді на 50% перевищує розмір кредиту  і сягає від 60 тисяч гривень.

    Рішення про утворення державного підприємства – замовника будівництва житла створить умови щодо здешевлення житла для молодих сімей до його фактичної собівартості (для м. Києва сьогодні це приблизно 2400 грн.). Таким чином буде ліквідована проблема з доплатами.

    Спостережною радою також розглядалося питання щодо надання кредитів молодим сім’ям за програмою часткової компенсації. У поточному році укладено біля трьох тисяч угод про надання часткової компенсації відсоткової ставки молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам, які отримали кредити в комерційних банках на будівництво або придбання житла, а за результатами першого півріччя минулого року Фондом було укладено лише 232 угоди. Правління Фонду прогнозує, що у зв’язку із змінами внесеними нещодавно у законодавство, кількість бажаючих отримати кредит за програмою часткової компенсації значно збільшиться.

    Адже сім’ї, які мають 2 чи 3 дітей, або перебувають на квартирному обліку зможуть за допомогою Фонду отримати безвідсотковий довготерміновий банківський іпотечний житловий кредит. Ці нововведення допоможуть якомога більшій кількості молодих родин мати власний дах над головою.

    На засіданні Спостережної ради йшла мова про захист інтересів позичальників. Останнім часом зросла кількість скарг молодих родин, які потерпають від недобросовісних рієлтерських компаній. Тож Спостережна рада доручила Правлінню Фонду підготувати матеріали до проведення конкурсу по відбору агентств нерухомості з метою надання послуг на ринку житла по програмі часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям на будівництво та придбання житла.

    Згідно з вищезазначеною Постановою КМУ Спостережною радою Фонду прийнято рішення про реорганізацію регіональних підрозділів Фонду з метою удосконалення технологій обслуговування позичальників.

    За словами Голови правління Фонду Валерія Омельчука такі нововведення, дозволять унеможливити будь-які прояви корупції. 

    Прес-служба Міністерства у справах молоді та спорту 

     

     

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.