• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • 20 років в центрі економічного життя України
    Опубликовано: 2012-03-14 14:03:51

    Яким чином громадська організація – Український союз промисловців  і підприємців –  може ефективно захищати інтереси бізнесу? В її інструментарії – роками напрацьована система взаємодії бізнесу і влади, постійно діючий комунікаційний майданчик між сферами управління державою, регіонами та діловою спільнотою, конкретними підприємствами. Створена система договорів з державними органами, яка дає змогу підприємцям долучатися до роботи колегій та громадських рад, що діють при міністерствах, галузевих відомствах, обласних державних адміністраціях та радах. Такі договірні відносини сприяють оперативному вирішенню спірних питань, що виникають у представників реального сектору з контролюючими інстанціями, напрацюванню слушних пропозицій ділової громади до законопроектів, нормативних актів, програм та стратегій розвитку.

    Система діалогу бізнесу і влади потребує живих комунікацій. Саме тому з нагоди свого двадцятиріччя УСПП запросив на  урочисте засідання промисловців, підприємців і роботодавців 20 березня 2012 року керівників держави, очільників міністерств та відомств, регіональну владу.  Розглядатимуться нові напрями взаємодії бізнесу та влади, методи  державно-приватного партнерства у тих сферах економіки, які здатні  забезпечити Україні сталий економічний розвиток.

    УСПП пройшов непростий шлях становлення, здобуття авторитету не лише всередині нашої держави, але й далеко за її межами. Союз виріс із структури корпоративного захисту і сьогодні реально впливає на формування економічної політики держави. УСПП зумів консолідувати навколо себе вітчизняних промисловців, підприємців нового покоління, численну кількість організацій й асоціацій бізнесу, побудувати розгалужену регіональну, галузеву та міжнародну мережу своїх представництв.

    За 20 років УСПП підготував  близько 300 законодавчих ініціатив. Більше тридцяти знайшли своє відображення у відповідних законах України. В Союзі переконані: соціально-економічна політика держави не може формуватися  без широкої дискусії з діловими колами – тими людьми, які платять податки, створюють робочі місця та примножують національне багатство країни.  Так виглядала участь Союзу у  розробці Податкового кодексу – УСПП домігся широкого формату обговорення та  включення в документ значної кількості  пропозицій,  вимог галузевих об’єднань господарського комплексу. Нині Союз продовжує моніторинг дії окремих норм, наполягаючи на рішучому розвороті податкового реформування  до потреб  підприємця та філософії економічного розвитку. 

    Влітку минулого року саме за наполяганням й обґрунтуванням Економічної ради, що діє при УСПП та об’єднує понад сто громадських об’єднань і галузевих асоціацій бізнесу,   скасовано експортні мита на пшеницю і кукурудзу. Прийнято важливий у сфері розвитку малого й середнього бізнесу законопроект про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва. У ньому враховано понад 70% принципових зауважень підприємницького середовища.

    На початку цього року завдяки принциповій позиції УСПП знято з розгляду  в  парламенті урядовий законопроект про внутрішню торгівлю, який викликав серйозне обурення підприємців. Критиці піддалися додаткове навантаження на підприємницьку діяльність,  надмірне державне регулювання цін, посилення контролю за торгівлею зі сторони місцевих органів влади із введенням значних штрафних санкцій тощо. Створена спільна робоча група з доопрацювання даного проекту закону. До неї ввійшли представники Мінекономрозвитку, УСПП, експертного середовища, інших громадських бізнес-організацій.

    У постійному полі зору УСПП – політика розумного державного протекціонізму. Активістів Союзу надзвичайно турбує те, що за останні кілька років обсяги споживання імпортних товарів в Україні збільшено у 4 рази, в той час як вітчизняне  виробництво зросло лише у 3,2 рази. При цьому більшість видів продукції, в тому числі   наукоємної, технічно-складної й промислової, Україна спроможна виготовляти сама – для цього є  кадрові, сировинні, виробничі та технологічні  можливості.

    УСПП має у своєму арсеналі багато проектів, спрямованих на підтримку національного товаровиробника й розвиток методів державно-приватного партнерства. Останній з таких реалізовано за участю Дніпровської операторської компанії. Підприємство, яке займається вантажними залізничними перевезеннями, виявило бажання поповнити власний парк новими  піввагонами. УСПП зміг  допомогли компанії у доволі короткі терміни отримати додаткові фінансові ресурси. У нагоді стали партнерські стосунки з Укрексімбанком та членство в організації одного з найбільших в СНД виробників залізничного рухомого складу – Крюківського вагонобудівного заводу. За результатами переговорів між сторонами підписано контракт на закупівлю щомісяця понад десять напіввагонів. З нового 2012 року підприємство, завдяки допомозі УСПП, перейшло на лізингову програму купівлі залізничного рухомого складу у того ж вітчизняного виробника.

    Актуальність, а головне – своєчасність  даного проекту була підтверджена нещодавніми подіями, що мали місце на ринку залізничних перевезень України. Через високий врожай зернових в Україні загострилася проблема дефіциту залізничного рухомого складу, перш за все,  вагонів-зерновозів. Це призвело до  значних збоїв у роботі агропромислового комплексу, в тому числі  зачепило олійно-жирову галузь, яка вивела Україну у світові лідери з експорту соняшникової олії. УСПП ініціював підписання Меморандуму про порозуміння між Укрзалізницею та аграрними бізнес-організаціями. Це дало змогу дещо врегулювати ситуацію. Але остаточне вирішення цієї проблеми інфраструктурного характеру, впевненні в Союзі, полягає у реалізації методів державно-приватного партнерства, над чим, власне,  зараз  і працює спільна експертна робоча група, створена у рамках договірних відносин УСПП та Укрзалізниці.

    УСПП намагається підтримати   компанії на   шляху модернізації –  він допоміг  групі компаній «Провіант»  здійснити проект з будівництва  нового молокопереробного комбінату, сприяв відкриттю західноукраїнського  ділового центру «Подоляни» у Тернополі.  

    Для багатьох управлінців, громадських лідерів УСПП став  унікальною школою громадської і державницької роботи, яка загартовує  їх характери,   підтримує  дух  економічного патріотизму.  Сотні менеджерів з усієї країни, які зв’язали свою долю з Українським союзом промисловців і підприємців і готові працювати з ним надалі – це головне надбання організації, які нині святкує свій ювілей. 

     

    E-NEWS.COM.UA



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.