• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Антимонопольний комітет України оштрафував за антиконкурентні узгоджені дії АТЗТ «Миронівський хлібопродукт» та ЗАТ «Оріль-Лідер» на 350 тис. та 150 тис. грн. відповідно.
    Опубликовано: 2006-01-17 15:15:00

    В процесі дослідження ринку м’яса птиці Комітет встановив, що без попереднього дозволу зазначені підприємства протягом кількох років випускали продукцію під однією торговою маркою «Наша Ряба» та реалізовували її за однаковими цінами.


    Тобто, в результаті узгодженої поведінки два підприємства-конкуренти стали фактично діяти як один учасник ринку. Ці дії визнано порушенням конкуренційного законодавства.
    Одночасно, Комітет завершив розгляд заяви «Миронівського хлібопродукту» на придбання ЗАТ «Оріль-Лідер». Зважаючи на те, що підраховані в минулому році частки цих компаній склали 12,2% й 2,5% на загальнодержавному ринку замороженого м’яса птиці, та відповідно 16,57% й 11,3% на ринку охолодженого м’яса, Комітет надав дозвіл на їх об’єднання.


    «Ринок м’яса птиці сьогодні є ненасиченим і знаходиться у процесі швидкого розвитку. Саме тому, добре розуміючи необхідність консолідації зусиль виробників по локалізації негативних наслідків епідемії пташиного грипу, Антимонопольний комітет максимально прискорив прийняття рішень, - зазначив, коментуючи ситуацію, головуючий на засіданні перший заступник Голови Комітету Юрій Кравченко. – Перше, ми пішли на суттєве зниження штрафу, оскільки компанії визнали порушення та співпрацювали з нами. І друге, дозволена концентрація має забезпечити нові потужності по виробництву м’яса птиці, розробку прозорих стандартів якості та розвиток нового сегменту ринку охолодженого м’яса, більш корисного для людей».


    Як повідомлялось, Комітет аналізував ринок охолодженого м’яса птиці за ознаками існування на ньому колективної монополії. Оскільки у 2004 частка АТЗТ «Миронівський хлібопродукт» на цьому ринку складала 16,07%, а частки ЗАТ «Оріль-Лідер» - 8,3% та ЗАТ «Комплекс «Агромарс» (ТМ «Гаврилівські курчата») - 13,2% - підстави для визнання монополії відсутні. Отже, разом ці компанії чи окремо монопольного становища не займають.


    Згідно із законодавством, для визнання індивідуальної монополії частка компанії на ринку має переважати 35%. Колективна ж монополія трьох суб’єктів визнається за умови перевищення ними 50% на ринку загалом.

    "АМКУ"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.