• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Заява Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи
    Опубликовано: 2006-01-25 10:46:00

    Неофіційний переклад

    Через те, що Верховна Рада з жовтня 2005 року невідступно унеможливлювала складення присяги дев’ятьма призначеними суддями, Конституційний Суд України не спроможний функціонувати. Таке зволікання є неприйнятним у державі, котра стверджує, що вона керована верховенством права.

    Моніторинговий комітет нагадує про Резолюцію ПАРЄ №1466 (2005), схвалену в жовтні 2005 року, і про свою попередню заяву від 15 грудня 2005 року та висловлює жаль, що, попри неодноразові заклики до Верховної Ради та її керівництва оновити склад Конституційного Суду без необґрунтованого зволікання, ці заклики не було взято до уваги.

    Хоча з грудня 2005 року Верховна Рада двічі безуспішно намагалась заповнити парламентську квоту місць в Конституційному Суді, є абсолютно неприйнятним, що Верховна Рада не спромоглася виконати свій конституційний обов’язок - принаймні привести до присяги шість суддів, призначених 3 листопада 2005 року З’їздом суддів України, і трьох суддів, призначених 14 листопада 2005 року Президентом України, що вона мала зробити впродовж одного місяця з дати призначення суддів.

    Моніторинговий комітет вважатиме, що Верховна Рада є відповідальною за те, що вона невідступно не здійснила необхідних кроків для забезпечення безперервного функціонування конституційної юстиції в країні.

    Комітет нагадує, що належне функціонування демократичних інституцій та державних органів, що відповідають за захист демократії, прав людини і верховенства права, є необхідною передумовою для будь-якої демократичної держави. Комітет висловлює глибокий жаль, що неспроможність Верховної Ради оновити склад Конституційного Суду вже привела Україну до політичного та юридичного паралічу через сумнівну конституційність постанов парламенту від 10 січня 2006 року щодо відставки Кабінету Міністрів та від 19 січня 2006 року щодо звільнення двох міністрів. Подальше зволікання в цьому питанні ставить під загрозу конституційний порядок країни та позбавляє українських громадян ефективного механізму захисту їхніх прав і свобод.

    У світлі зазначеного, Моніторинговий комітет ПАРЄ наполегливо закликає Верховну Раду, і зокрема її Голову – Володимира Литвина, виконати свій конституційний обов’язок та без будь-якого подальшого зволікання провести на найближчому пленарному засіданні парламенту церемонію складення присяги суддями, призначеними Президентом та З’їздом суддів.

    24 січня 2006 року, Страсбург

    Прес-служба Міністерства юстиції України


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.