• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Візит у Хмельницький будинок дитини "Берізка"
    Опубликовано: 2006-02-21 10:40:00

    20 лютого голова Хмельницької облдержадміністрації Іван Гладуняк з робочим візитом відвідав будинок дитини „Берізка”. Це єдиний в області спеціалізований заклад охорони здоров’я та медико-соціального захисту дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей з вадами фізичного та розумового розвитку віком до 3-х років життя.

    Як і прийнято, до діток губернатор приїхав з подарунком. Так званий „сухий басейн”, подарунок від обласної влади допоможе в реабілітації дітей з вродженими вадами розвитку. Ще три таких же басейни будинок дитини отримає протягом наступного тижня, пообіцяв Іван Гладуняк, аби в кожній групі дітлахи з патологією рухового апарату змогли проходити реабілітацію.

    „Херсонська й Київська області, а з минулого року вже й Хмельниччина стали пілотними у впровадженні реформи Державної системи опіки над дітьми, - пояснює Іван Васильович. – Пріоритетом в роботі обласної влади є покращення умов життя дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться в державних установах. Зараз в області створено банк даних про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. На даний час таких діточок у нас виховується трохи більше двох з половиною тисяч. Не може бути і мови про закриття інтернатних закладів. Навпаки, ми будемо все можливе робити для підтримки таких державних установ на цьому етапі. А далі, звичайно, як і передбачає реформа, надання дітям можливостей соціальної реінтеграції в сімейне оточення. У кожної дитини повинна бути власна родина!”

    За даними на кінець 2005 року в Хмельницькому обласному будинку дитини „Берізка” на вихованні знаходиться 91 малюк. В минулому році 23 дитини було усиновлено іноземними громадянами, а 11 – громадянами України. 80% дітей, які виховуються в будинку дитини мають хронічні захворювання і потребують постійного лікування та спостереження.

    Впродовж останніх 15 років в області не закрито жодного інтернатного закладу. Окрім цього відповідно до кількості дітей, які потребують соціальної допомоги та захисту, зазнала якісних змін їх мережа. На базі шкіл-інтернатів створено заклади нового типу, зокрема, Кам\'янець-Подільський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр, Кам\'янець-Подільський навчально-виховний комплекс з центром реабілітації слабозорих дітей, відділення ранньої соціальної реабілітації при Ізяславській, Новоушицькій, Кам\'янець-Подільській спеціальних, Плужнянській санаторній, професійні класи при Ямпільській та Антонінській допоміжних, класи для дітей з важкими порушеннями мови при Новоушицькій школах-інтернатах.

    Зважаючи на зростання кількості дітей-сиріт в 2004 році проведено реорганізацію Головчинецької спецшколи-інтернату в школу-інтернат для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, що дозволило поліпшити фінансування закладу та умови проживання дітей.

    На даний час в області функціонує 20 шкіл-інтернатів і спецшкіл, обласний дитячий будинок, в яких нараховується понад 4027 тис. дітей від 3-х до 18-ти років. Понад 2000 вихованців шкіл-інтернатів мають вади розвитку. Абсолютна більшість вихованців цих освітніх установ з малозабезпечених та неблагополучних сімей.

    Потреба населення регіону в освітніх послугах через мережу шкіл-інтернатів, дитячого будинку продовжує залишатися гострою. У 2005 році до шкіл-інтернатів та дитбудинку влаштовано понад 120 дітей, третина з яких діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

    В інтернатних закладах Хмельницької області перебуває 668 дітей-сиріт та дітей, що позбавлені батьківського піклування, що становить третину від усієї кількості дітей цієї категорії. В області функціонує 2 школи-інтернати для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, одна спеціальна загальноосвітня школа-інтернат для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з вадами розумового розвитку, в яких навчається – 407 дітей: у Головчинецькій школі-інтернат – 127, у Вовковинецькій – 189, у Голенищевській школі-інтернаті для дітей з вадами розумового розвитку - 91; решта навчаються в загальноосвітніх і спеціальних школах-інтернатах.

    Ведеться робота по соціальному захисту цієї категорії дітей. Призначено пенсії та інші соціальні виплати 375-ти дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають в інтернатних закладах області.

    Щороку проводяться роботи по підтриманню матеріальної бази шкіл-інтернатів у належному стані. Зокрема, проведено реконструкцію котелень з переведенням на опалення природним газом в 4 школах-інтернатах, в поточному році на газове опалення переведено ще дві школи-інтернати. Для потреб інтернатних закладів придбано 7 мікроавтобусів, дві легкових автомашини. Управлінням освіти і науки розроблено перспективний план будівництва, реконструкції та капітального ремонту шкіл-інтернатів на 2004-2008 роки.

    Вихованці інтернатних закладів забезпечені 4-5 разовим гарячим харчуванням. На харчування дітей в школах-інтернатах обласного підпорядкування на 11 місяців 2004р. було заплановано 4445,7 тис. грн., що профінансовано і використано 100%. За відповідний період 2005р. план становить по харчуванню 6935,4 тис. грн., який профінансовано 100%.

    Вартість харчування одного діто-дня по школах-інтернатах за 2004 р. становить в середньому 6 грн.98 коп. Вартість харчування одного діто-дня в школах-інтернатах за 11 місяців 2005р. становить в середньому 10 грн. 50 коп.

    Фінансування на харчування дітей в школах-інтернатах збільшилось на 56 % порівняно з минулим роком.

    За 2005р. надійшло благодійних коштів:

    1) загальноосвітнім школам-інтернатам в сумі 8637,6 тис.грн., що більше у порівнянні з 2004р. на 49,6%

    2) школам-інтернатам для дітей-сиріт 5478,1 тис. грн. і становить 153,8% до 2004р.

    3) школам-інтернатам для дітей із затримкою психічного і фізичного розвитку 16465 тис. грн., що більше в порівняні з 2004р. на 46,7%

    4) дитячий будинок спеціального призначення одержав коштів за 2005р. в сумі 1869,3 тис. грн. і становить 161,4% до 2004 р.

    "Урядовий портал"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.