• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ВРУ відхилила Закон "Про систему харчування працівників"
    Опубликовано: 2006-02-21 14:33:00

    Метою закону є забезпечення конституційного права громадян на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім(ї, права працівників на охорону їх життя і здоров\'я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні та здорові умови праці, що включає достатнє харчування, підвищення ефективності праці, стимулювання розвитку громадського харчування та створення нових робочих місць.

    Президент України запропонував відхилити закон, вказуючи, що він не може підтримати запропоновану концепцію вирішення питання харчування працівників, оскільки це може призвести до значних втрат бюджету та Пенсійного фонду України. Президент зауважує, що відповідно до закону, суб\'єктам господарювання, які забезпечуватимуть його виконання, надаватимуться певні пільги з оподаткування податком на додану вартість, податком на прибуток підприємств, податком з доходів фізичних осіб, також надаються пільги щодо сплати збору на обов\'язкове державне пенсійне страхування. Зазначене може призвести не лише до втрат Державного бюджету України, а, враховуючи поширення закону на суб\'єктів господарювання всіх форм власності і зарахування податку з доходів фізичних осіб до місцевих бюджетів, також до втрат місцевих бюджетів.

    До того ж положення закону, що розглядається, не відповідають Закону "Про податок з доходів фізичних осіб". За загальним правилом, установленим цим законом, оподатковуваний дохід включає дохід, отриманий платником податку від його роботодавця як додаткове благо, зокрема у вигляді безоплатного харчування. Тому передбачене законом, що надійшов на підпис, безоплатне отримання працівниками талонів на харчування, яке по суті є додатковим благом, не повинно звільнятися від оподаткування за Законом України „Про податок з доходів фізичних осіб".

    Слід також зазначити, наголошує Президент, що запровадження Законом пільг з відрахувань до Пенсійного фонду України, за інформацією Міністерства економіки України, може призвести до втрат надходжень до зазначеного Фонду протягом року у сумі понад 6 млрд. гривень.

    Не можна не враховувати й те, зазначає Президент, що оскільки згідно зі статтею 1 закону, що розглядається, талон на харчування не є цінним папером, то звільнення від оподаткування вищезазначених операцій суперечитиме вимогам статті 13 Шостої Директиви Ради ЄС від 17 травня 1977 року.

    Невиправданим на думку Президента, є також запропонований Законом складний механізм організації харчування працівників (акредитація, ліцензування, створення спеціальних пристроїв, випуск талонів/карток на харчування, їх облік та контроль за обігом). Ці питання можуть вирішуватися відповідно до Цивільного кодексу України шляхом укладення договорів щодо організації харчування працівників.

    "ВРУ"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.